Словения със закон за бързо предоставяне на убежище

Словения със закон за бързо предоставяне на убежище | StandartNews.com

Словенският парламент одобри законодателни промени, с които се затягат мерките по даване на убежище в страната, съобщи АФП. Той цели предварително да предотврати оставането на голям брой мигранти на територията на Словения, с оглед цялостното затягане на граничния контрол по Балканския миграционен маршрут и след него.

Законът за международна закрила беше одобрен от 45 депутати в 90-местната пленарна зала. Четирима гласуваха против. Опозицията бойкотира гласуването.

„Целта на този закон е да въведе бързи и ефективни процедури за даване на убежище на тези, които наистина имат нужда от такова... Едновременно с това, да даде основа на ефективно връщане на тези, които не изпълняват изискванията за международна закрила", обясни вътрешния министър Весна Знидар, цитиран от БГНЕС.

Приетият текст улеснява отказът на даване на убежище на хора, които идват от т.нар. сигурни страни, намалява срока за обжалване на такова решение и финансовата помощ за мигранти и техните семейства. Правозащитната организация „Амнести интершънъл" разкритикува промените, които според нея ограничават правата на бежанците и търсещите убежище и нарушават Европейската конвенция за правата на човека.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай