След изгарянето на Корана: ООН прие резолюция, предложена от Мароко, срещу речта на омразата

Резолюцията насърчава междурелигиозния и междукултурния диалог и толерантността

След изгарянето на Корана: ООН прие резолюция, предложена от Мароко, срещу речта на омразата | StandartNews.com

Общото събрание на ООН прие резолюция, внесена от Мароко, за противодействие на речта на омразата и насърчаване на толерантността и умереността. Това стана след последните обидни, неуважителни и провокативни актове на изгаряне на Корана в Швеция и Дания.

Резолюцията, одобрена от 193-те членки на ООН, се стреми да насърчи междурелигиозния и междукултурния диалог и толерантността. Тя призовава всички членове на ООН да се ангажират със съответните заинтересовани страни, за да зачитат многообразието, да подкрепят мирното съжителство и да отхвърлят разпространението на реч на омразата, която представлява подбуждане към дискриминация, враждебност и насилие.

Документът също така призовава компаниите, опериращи социални медии, да противодействат на речта на омразата и да се справят с нарастващото й разпространение, да дадат възможност за намиране на мерки за намаляването й и да насърчат достъпа на потребителите до ефективни канали за докладване на нарушения.

Резолюцията призовава политическите и религиозните лидери да насърчават приобщаването и единството и да говорят открито и да предприемат решителни действия срещу расизма, ксенофобията, речта на омразата, насилието и дискриминацията.

Решението на ООН приветства обявяването на първата седмица на февруари всяка година за Световна седмица на междурелигиозната хармония между всички религии, вероизповедания и вярвания.

То приканва всички държави-членки на Организацията, системата на ООН, регионални и неправителствени организации и други заинтересовани страни да подобрят разбирането си за плана за действие за религиозни лидери и участници за предотвратяване на подбуждането към насилие, което може да доведе до жестоки престъпления.

Резолюцията насърчава всички страни-членки на ООН и международни организации да стартират кампании за информиране на обществеността срещу опасностите от нетолерантност и сектантско насилие, призовавайки за насърчаване на толерантност, човешки права и умереност.

Посланикът на Мароко Омар Хилале отбеляза, че приемането на тази резолюция е част от авангардната, обединена и хуманистична визия на крал Мохамед VI за борба срещу опасността от реч на омразата, пренасяна от насилствен екстремизъм, мракобесие, популизъм , както и расизъм от всякакъв вид.

В този дух той припомни кралското послание до 9-ия Глобален форум на Алианса на цивилизациите на ООН, който се проведе във Фес през ноември 2022 г., в което кралят предупреди: „Никога досега нашата цивилизация не е била толкова застрашена; никога досега „съвместният живот“ не е бил под такава заплаха, ежедневно; рядко „другият“ е бил възприеман с такова ниво на подозрение или използван за всяване на страх и разпалване на омраза; радикалните позиции проникват в дебата и отменят умерените гласове; религиите твърде често биват манипулирани, когато не са просто заклеймени; популизмът разтърсва обществата и измисля въпроси, без да им отговаря, освен да размахва миграцията като плашило или избирателно оръжие и да превръща мигрантите в изкупителни жертви“.

Освен това Хилале отбеляза, че за да се изправи пред тези множество опасности, суверенът пледира в полза на политика на световна солидарност, добавяйки, че в посланието си до парламентарната конференция за „Междурелигиозен диалог“, проведена в Маракеш миналия юни, кралят заяви, че „ мрачната картина, отразена от конфликта на вярвания в света днес, не трябва да засенчва положителните и ярки аспекти, нито смелите инициативи, предприети за укрепване на комуникацията и консолидиране на ценности, вкоренени в толерантност, разбирателство и съвместно съществуване между членовете на международната общност и между последователи на различни вероизповедания”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай