Сряда,

В Скопие: Няма да има преговори за македонска история и език

От: Рачо Рачев, сн. МИА -
В Скопие: Няма да има преговори за македонска история и език
A
A
A

"Правителството няма дилеми: никой не може и никой няма да преговаря за идентичността на македонския народ или за исторически и научно потвърдената специфичност и уникалност на македонския език", заяви днес лидерът на СДСМ и кандидат за премиер Димитър Ковачевски пред парламента в рамките на дебата за избор на ново правителство на Република Северна Македония, предаде агенция МИА.

Разговорите с България ще продължат, но никой не може и няма да преговаря за идентичността и езика на македонския народ, категоричен бе той.

"По пътя към ЕС обаче ние сме изправени пред предизвикателства, които двете правителства, на Северна Македония и на България, са решени да решат чрез диалог и сътрудничество", каза Ковачевски.

"Македонските и българските граждани се интересуват повече от икономиката, обмена в културата, образованието и младите хора и от транспортната инфраструктура. Това са въпроси, по които имаме нужда да си сътрудничим повече. Историята принадлежи на историците, но въпросите на нашата идентичност са основите на нашата нация и държава", отбеляза кандидатът за премиер.

Той заяви още, че Северна Македония ще продължи своята политика на добросъседство, като засили сътрудничеството с всички съседни страни.

"Разговорите с Република България ще продължат и ще се засилят, защото ние сме приятелска страна, която развива добросъседски отношения и защото имаме изключителен стратегически интерес да започнем присъединителни преговори с ЕС. Правителството освен това ще продължи да поддържа и развива добросъседски и приятелски отношения с всички наши съседи, като инициира нови програми и проекти за свързване на гражданите чрез инициативи като "Отворени Балкани", каза Ковачевски.

Той определи изграждането на Коридор номер 8, който свързва Северна Македония с Албания и България, като стратегически ангажимент и фокус на правителството до 2024 година.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички