Скандал! Путин реши за погребението на Пригожин

Какво казаха от Кремъл за събитието

Скандал! Путин реши за погребението на Пригожин | StandartNews.com

Руският президент Владимир Путин няма да присъства на погребението на доскорошния си приятел Евгений Пригожин. Неговият прессекретар Дмитрий Песков заяви, че „не е предвидено“ в програмата на Путин да присъства на погребалната церемония.

В продължение на десетилетия Пригожин бе близък приятел и дясна ръка на военнопрестъпника Путин, но всичко се промени през месец юни тази година, когато лидерът на частната армия „Вагнер“ организира въоръжен бунт срещу военното командване в Русия. Два месеца по-късно Пригожин бе ликвидиран публично.

Кремъл заяви също, че не знае кога ще се състои погребението. Въпреки това в руските медии се съобщава за засилено полицейско присъствие в Санкт Петербург, където се очаква да бъде погребан Пригожин. Песков отбеляза, че Кремъл не разполага с конкретна информация за погребението на Пригожин.

„Все пак решението по този въпрос се взема от близки и приятели. Тук не можем да кажем нищо без тях“, каза Песков. На 27 август Следственият комитет на Русия съобщи, че въз основа на молекулярно-генетична експертиза са идентифицирали всички загинали в самолетната катастрофа, сред тях и Пригожин.

Приятелството на Пригожин и Путин датира още от 90-те години на миналия век. То бе родено в мрачния престъпен свят, в който политика и организирана престъпност се сливат в едно. Постепенно армията на Пригожин се превърна в една от най-влиятелните структури в Русия. Тя изпълняваше и държавни поръчки зад граница, включително в Африка. „Вагнер“ се сражаваше и на фронта в Украйна.

Пригожин загина, когато бизнес самолетът му се разби миналата седмица, два месеца след като той и наемниците му организираха бунт срещу руското военно ръководство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай