Шулц: Членството на България в Шенген е правов въпрос

Шулц: Членството на България в Шенген е правов въпрос | StandartNews.com

Председателят на Европейския парламент идва напролет в България

Брюксел. Европейският съюз е правова общност и след като държавите-членки отговарят на определени критерии, то те трябва да бъдат зачетени и спазени. Това не е политически, а правов въпрос. Това заяви председателят на Европейския парламент Мартин Шулц на пресконференция след срещата си с министър-председателя Бойко Борисов.

„Обсъдихме редица теми като се спряхме основно на четири по-важни. Първата бе трудното сформиране на правителство, което е изправено пред големи предизвикателства. Надявам се да остане стабилно. Втората тема бе повишаването на минималното трудово възнаграждение с 11,8%, а също и отпускане на социални добавки за пенсионерите за идната зима", каза Щулц.

По думите му, това не е политически акт, а добра социална политика.

„Подробно обсъдихме и темата за „Южен поток". „Бойко Борисов ме информира за становището на българското правителство. Споразумяхме се да поддържаме връзка, но в рамките на тази публична изява не мога и не трябва да кажа нищо повече по този въпрос", обясни той.

„Четвъртата тема разговаряхме и за членството на България в Шенген и за по-нататъшните промени в това отношения.

На въпрос дали подкрепя коалиционното правителство в България, Шулц каза, че не може да се изкаже от името на политическа партия в качеството си на председател на ЕП, но може да се изкаже от името на институцията. Европейският парламент подкрепя българското правителство в тези трудни времена, тъй като то се стреми към стабилност. Тоест, от интерес на ЕП е да подкрепя такова правителство. Една стабилна България ще допринесе и за един стабилен Европейски съюз, заяви Мартин Шулц.

Лично от свое име мога да кажа, че поддържам връзка с повечето политически партии в България, поддържах връзка с партия ГЕРБ дори когато тя бе в опозиция, а моите приятели социалисти управляваха, продължи Шулц.

Относно Ивайло Калфинм той каза: ЮТой е от моето политическо семейство и нека кажа съвсем ясно, г-н Ивайло Калфин бе дълго време заместник-председател на групата на социалистите и демократите в ЕП. Да, за мен приятелството само по себе си е ценност, подкрепям Ивайло Калфин, въпреки че сме от едно политическо семейство".

От своя страна премиерът Бойко Борисов съобщи, че Шулц ще посети напролет парламентът в София и го определи като добра новина. Това ще бъде един акт на доверие и към правителството, и към всички партии, които са в българския парламент, заяви Борисов.

Той благодари на председателя на ЕП за подкрепата към правителството, за социалните мерки, които се предприемат и за реформите, които се правят. Благодаря и за вашата лична и институционална подкрепа за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство, подчерта Бойко Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай