Ще използва ли Путин ядрено оръжие?

Москва отхвърли опитите за по-меки тълкувания на изявлението на Зеленски

Ще използва ли Путин ядрено оръжие? | StandartNews.com

Рискът от ядрен Армагедон сега е най-висок от Карибската криза през октомври 1962-ра година. Оценката направи американският президент Джо Байдън. Според него Владимир Путин не се шегува, когато говори за използване на тактическо ядрено оръжие. Коментарът доби известност в деня, в който руският президент навършва 70 години - събитие, което знаково беше отбелязано с неформална среща на лидерите от бившите съветски републики в Общността на независимите държави.

От месеци американски официални представители предупреждават, че Русия може да прибегне до оръжия за масово поразяване, като търпи поражения на бойното поле в Украйна. Напоследък Киев си връща редица окупирани територии, включително в четирите незаконно анексирани области.

"Не сме се изправяли пред Армагедон от времето на Кенеди и Кубинската ракетна криза", посочил Джо Байдън на събитие на Демократическата партия. 

Владимир Путин вече заяви, че страната му ще използва всички средства, с които разполага за защита на руска територия, за каквато вече смята и четирите незаконно анексирани украински области.

"Путин не се шегува, когато говори за използване на тактическо ядрено оръжие или биологическо, или химическо, защото неговата армия се представя много незадоволително", пояснил американският президент.

13 - дневната Карибска криза през октомври 1962-ра година изправя една срещу друга двете суперсили - Съединените щати и Съветския съюз и става символ на заплахата от ядрено унищожение на човечеството. Двете страни постигат компромис.

Наблюдатели отбелязват и думите на Владимир Путин от миналия петък, че Съединените щати са създали "прецедент" с използването на атомни бомби срещу Япония през 1945-та година.

Вашингтон засега не вижда признаци, че Москва се кани да прибегне до ядрения си арсенал.

"Ясно казахме на президента Путин, че всяко използване на ядрени оръжия без тежки последици за Русия, ще промени напълно характера на конфликта. Дадохме да се разбере, че ядрена война не може да бъде спечелена и никога не трябва да бъде водена. Послание което НАТО и съюзниците в НАТО ясно предават на Русия", каза на 2 октомври Йенс Столтенберг - генерален секретар на НАТО.

Руското външно министерство в четвъртък заяви, че досегашната позиция остава в сила - ядрена война никога не трябва да се води.

Във видеовръзка с Австралия украинският лидер спомена превантивни удари на НАТО срещу Русия. По-късно от екипа на Зеленски обясниха, че той е визирал превантивни санкции, а не ядрени удари.

"Няма друг начин. Да чакате руски ядрени удари за да може да кажете: "О, ти направи това, сега получи това от нас. Нужна е промяна в начина на оказване на натиск, според мен това трябва да направи НАТО", каза на 6 октомври Зеленски.

Москва отхвърли опитите за по-меки тълкувания на изявлението на Зеленски и ги посочи като оправдание за действията си в Украйна.

"Президентът Зеленски призова западните си господари да нанесат изпреварващ ядрен удар срещу Русия. Така той за пореден път даде доказателства на целия свят за заплахите, които произлизат от Киевския режим. За неутрализацията на тези заплахи беше започната и специалната военна операция", каза Сергей Лавров - министър на външните работи на Русия.

За 70-годишния си рожден ден Владимир Путин събра лидери от Общността на независимите държави в родния му Санкт Петербург. Президентът на Таджикистан Емомали Рахмон му подари огромно количество дини и пъпеши. Александър Лукашенко пък почете рожденика с оригинален трактор "Беларус".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай