Ще има ли референдум в Македония? Проговори премиерът Ковачевски

ВМРО-ДПМНЕ е партията, която беше против членството на страната в НАТО

Ще има ли референдум в Македония? Проговори премиерът Ковачевски | StandartNews.com

В парламента на Република Северна Македония депутатите трябва да бъдат на нивото на европейската задача и всички решения, които вземат в интерес на гражданите, трябва да са във връзка с членството в ЕС, включително приемането на закони и промените в конституцията. Това заяви премиерът Димитър Ковачевски и отново повтори, че опозицията от ВМРО-ДПМНЕ най-напред трябва да се изясни дали иска да види Република Северна Македония като член на ЕС, или не.

„От деня на първата междуправителствена конференция тази страна започна пътя към членството си в ЕС. От този път няма връщане назад или наляво, а още по-малко има надясно, тоест на изток, така че искането на ВМРО-ДПМНЕ за някакъв референдум, който да бъде изявление против присъединяването към ЕС, е напълно без значение“, каза Ковачевски в Тетово, където откри кампанията за избор на общински съвет.

„ВМРО-ДПМНЕ е партията, която беше против членството на страната в НАТО, сега заедно с новия си коалиционен партньор „Левица“ са единствените против ЕС. Те ясно показаха това по време на гласуването на предложението на ЕС за започване на преговори с Република Северна Македония. Преобладаващият брой народни представители – 68, обаче взеха решение страната да започне преговори. Референдумът, за който говорят от ВМРО-ДПМНЕ, е само за тяхна вътрешна политическа употреба, защото няма друга политическа партия, освен партньорската им левица, която е против ЕС и НАТО и за някакъв средноазиатски съюз с Русия“, каза Ковачевски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай