САЩ и Китай приключиха "конструктивна" среща на върха

САЩ и Китай приключиха "конструктивна" среща на върха | StandartNews.com

Икономическите връзки, кибератаките срещу американски сървъри, кризата около Северна Корея, и защитата на интелектуална собственост бяха основните теми по време на двудневните разговори между президентите на САЩ и Китай Барак Обама и Ши Цзинпин.

Американският президент Барак Обама окачестви разговорите като „страхотни", предаде Ройтерс.

Китайският лидер, от своя страна, определи разговорите с Обама като „нова историческа отправна точка", отбелязвайки, че срещата им през март скоро след встъпването му в длъжност е израз на значението на двустранните връзки.

В центъра на разговорите между двамата ръководители бе киберсигурността, въпреки че те внимателно избягваха да отправят взаимни обвинения по този въпрос в изявленията си пред пресата след първия ден на разговорите, отбелязва АП.

Янг Жиечи, съветник на китайския лидер за външната политика, заяви пред репортери, че Китай би искал да постигне известна форма на сътрудничество по въпроса.

"Киберсигурността не трябва да е причина за проблеми между нас, а ново начало за общи действия", каза Янг.

Макар двустранната среща на върха да беше определена като "уникална, позитивна и конструктивна", съветникът на президента по националната сигурност Том Донилън каза на пресконференция, че Обама предупредил госта си, че киберпрестъпността може да се превърне в спирачка за американо-китайските отношения. Без да дава детайли, Донилън подчерта, че Обама изразил пред госта си твърдата убеденост на САЩ, че кибератаките срещу Вашингтон идват от китайска територия.  Според доклад от май на комисията за защита на интелектуалната собственост САЩ понасят годишно загуби от 300 млрд. долара, като експерти твърдят, че между 50 и 80% от пробивите са дело на Китай.

 

Президентът Обама е подчертал в разговорите си със Ши Цзинпин значението на установяването на контакти между въоръжените сили на двете страни, предаде ИТАР-ТАСС.

"В света се наблюдава голяма активност в тази сфера, така че за нас е важно да разберем целите на нашите страни във военната и политическата област," допълни американският държавен глава.

И двете страни разшириха военните си действия в Тихия океан през последната година.

 

Двамата държавни мъже били единни в мнението, че Северна Корея трябва да се откаже от ядрената си програма, че нито една от двете страни няма да приеме Северна Корея да разполага с ядрено оръжие и, че трябва да работят съвместно за постигането на тези цели.

Двете страни са се обединили за първи път около идеята заедно да работят по намаляване емисиите на намаляване на емисиите хидрофлуоркарбоните, които са парникови газове.

 

Китай и САЩ имат сериозни двустранни икономически отношения като Вашингтон има външнотърговски дефицит от 315 млрд. долара с Пекин през 2012 г.

Миналата седмица, китайската фирма Shuanghui се съгласи да купи американския производител на свинско месо Smithfield за $ 4.7 милиарда - най-голямото придобиване на американска компания от китайски съперник.

Сделката подчертава нарастващата мощ на китайските фирми и желанието на страната да си осигури глобални ресурси.

Производителите от САЩ искат Китай да повиши стойността на своята валута, юана, което би направило китайските стоки по-скъпи за чуждестранните купувачи и евентуално да задържи износа.

Пекин реагира с постепенно облекчаване на ограниченията за търговия с юана.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай