САЩ с тежки думи към Ердоган

Силно смутени и разочаровани сме, се каза в писмено изявление Държавният департамент

САЩ с тежки думи към Ердоган | StandartNews.com

Съединените щати казаха, че са "силно смутени и разочаровани" от присъдата срещу турския филантроп Осман Кавала, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

"Несправедливата му присъда е в несъответствие със спазването на човешките права, основните свободи и върховенството на закона. Отново призоваваме Турция да освободи Осман Кавала", каза в писмено изявление Държавният департамент. "Силно сме обезпокоени, от продължаващия съдебен тормоз срещу гражданското общество, медиите, политическите и бизнес лидери в Турция."

Турски съд осъди вчера на доживотен затвор бизнесмена и филантроп Осман Кавала, намирайки го за виновен за опит за сваляне на правителството чрез финансиране на антиправителствените протести през 2013 година. Шестдесет и четири годишният Кавала се намира в затвора от четири и половина години без присъда и отхвърля обвиненията, които бяха предявени към него и още 15 подсъдими заради протестите за парка "Гези". Демонстрациите започнаха от малка протестна проява в защита на този парк в Истанбул, но прераснаха в масови антиправителствени демонстрации, обхванали цялата страна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай