Сряда,

САЩ може да отложат новите санкции срещу Русия

От: Bloomberg, ФОТО БГНЕС -
A
A
A

САЩ вероятно ще отложат новите санкции срещу Русия. Не се очаква преди края на годината американският Конгрес да приеме законодателство, което да разпореди новинаказателни мерки на Вашингтон срещу Москва. Причината е, че депутатите ще се съсредоточат върху мерките за държавните разходи, съдебните номинации и законопроекта за земеделските стопанства, пише Bloomberg.

Група от сенатори от двете основни партии действаше активно през лятото, за да събере нови предложения за санкции в Русия след срещата на президента Доналд Тръмп с руския му колега Владимир Путин в Хелзинки.

Сенаторите, участващи в изготвянето на новото санкционно законодателство, през септември са предупредили съветниците си да отменят ваканционните си планове за есента и да се съсредоточат върху законите. Преди междинните избори Министерството на финансите почти всекидневно е предоставяло всякаква техническа помощ на съветниците на Конгреса, твърдят източници на Bloomberg.

Но предвид наближаващото встъпване в длъжност на новоизбраните депутати през януари, времето за действие по законите е кратко. "Нямаме много време. Това ще бъде истинско състезание, освен ако всички не искат да останат тук за Коледа", каза републиканският сенатор Джон Корни от Тексас.

В началото на годината контролираният от републиканците Конгрес прие агресивна мярка, която принуди Министерството на финансите да наложи ограничения на близките до Путин олигарсите. Законодателното събрание обсъждаше и нови, по-тежки санкции, но нямаше достатъчно време да ги превърне в закон.

"Времето ни изтича. Нямаме (президентска) администрация, която всъщност ги подкрепя", заяви сенатор Боб Менедес, демократ от Ню Джърси, участващ в подготовката на новия санкционен закон.

Ако все пак бъдат наложени наказателни мерки, Сенатът може да се върне към дискусиите, за да реши кои варианти най-добре съответстват на настоящата ситуация с Русия, заяви Боб Коркър, председател на комисията за външни отношения в Сената.

Москва засега ще получи глътка въздух, но всяка нова намеса на Кремъл в американската политика и изборите може да накара Конгресът да действа.

"Републиканците и демократите до голяма степен смятаха, че администрацията на Тръмп не е направила достатъчно, за да санкционира Русия за намесата й в изборите през 2016 г. Можете да очаквате, че тези апетити на Капитолия ще продължат", каза Джон Смит, бивш директор на Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите, която изпълнява програмите за санкции.

Администрацията на Тръмп вече се провали в налагането на някои ограничения срещу Русия. Макар Министерството на финансите да се хвали, че априлските санкции срещу десетки руски магнати, компании и ключови съюзници на Путин са сред най-значимите досега, въздействието им намалява, защото отделът многократно е забавил налагането на някои от мерките.

В петък ведомството за четвърти път удължи крайния срок за налагане на санкции на втория по големина световен производител на алуминий United Co. Rusal. Отлаганията работят отчасти за охлаждане на алуминиевите пазари и ще  да дадат още време на руския милиардер Олег Дерипаска да се откаже от  контрола над Rusal, припомня money.bg.

Министерството на финансите "изпитва трудности при приключването на сделката с Дерипаска и те продължават да правят тези краткосрочни отлагания, което не прави санкциите много ефективни", казва Дан Фрийд, бивш координатор на политиката за санкции в Държавния департамент. Забавянето донякъде отслабва влиянието на санкциите на Министерството на финансите върху Русия, посочва той.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички