Сърбия реже пенсии и заплати, ускорява приватизацията

Според премиера Александър Вучич Сърбия не може да си позволи да чака повече

Сърбия реже пенсии и заплати, ускорява приватизацията | StandartNews.com

Белград. Сръбският парламент прие първите от пакет ключови за страната реформи, чиято цел е да наамали разходите и да привлече инвеститорите. Според промените пазарът на труда ще бъде либерализиран, а възрастта за пенисониране при жените ще бъде повишена от 60 на 65 г. Облекчават се правилата за наемане и уволняване на работници и се налагат ограничения спрямо колективните трудови договори.

Очаква се депутатите да продължат с други законодателни промени, свързани фалитите и приватизацията. Те ще позволят преструктурирането на десетки държавни предприятия, които в момента са на загуба.

Така страната ще се опита да намали бюджетния дефицит, който се очаква да достигне 8,5%, преди да започне преговорите за кредит с Международния валутен фонд.

В събота финансовият министър Лазар Кръстич подаде оставка тъй като не среща подкрепа за по-радикални мерки и че според него държавата има нужда да стабилизира финансите си.

Неговото място зае Душан Вуйович, който е привърженик на съкращаването на пенсиите и заплатите с 10%, също заложено в новоприетите поправки.

По-рано през седмицата в Белград се проведе протест с искане към президента Томислав Николич да не ратифицира законите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай