Русия пренаписа историята си. Оплю Горбачов, хвали Путин и войната

Страшен скандал с новите учебници по история

Русия пренаписа историята си. Оплю Горбачов, хвали Путин и войната | StandartNews.com

Русия пренаписа най-новата си история. Подмени и учебниците, и ролята на управниците си.

Михаил Горбачов е виновен за разпадането на СССР и за края на „революцията на благоденствието“. Нито едно от действията на първия руски президент не довело „положителен резултат“. Това пише в двата нови учебника по история за 10 и 11 клас на руските училища. Те били представени официално в понеделник, 7 август, след като минали за одобрение през Кремъл.

Горбачов беше „слабо запознат с проблемите на индустрията, армията, военно-промишления комплекс, слабо запознат с въпросите на външната политика. Той никога не е работил в производството: не е ръководил строителството, не е бил директор на голям завод. Той нямаше никакъв опит в министерската работа ”, цитира учебника прокремълското издание „Росийская газета”, предаде Фрог.

За по-сигурно е цитиран Владимир Путин, който казва, че „разпадането на СССР е най-голямата геополитическа катастрофа на ХХ век“. Горбачов е обвинен също също за подема на национализма. Путин: „Едно от най-важните направления на демократизацията на политическата система, започната от Горбачов, беше създаването на „народни фронтове“. По правило водеща роля в тях играят представители на националистически и сепаратистки организации”.

Авторите подчертават, че с поправянето на всички тези колосални грешки се е заел Владимир Путин. Включително да върне благоденствието на руските граждани, каквото е било то по време на 60-е и 70-е години, описани като „революция на благоденствието“.

След това се прави преход към новия раздел в учебниците за „Специалната военна операция“ в Украйна.

За да се предаде емоционално колко е справедлива, авторите дават пример със смъртта на Александър Жихарьов.

Ето как е описан животът му:  „Александър Жихарьов винаги е бил най-добрият. Един от най-добрите ученици в училището. Най-добрият кадет във военното училище. Най-добрият в специалните дисциплини. Най-добрият в изучаването на чужди езици. Най-добрият в спорта. Най-добрият в писането на стихове и песни. След военния колеж той става командир на най-добрия взвод в елитната Псковска бригада от Специалните части. И той умря като най-добрият от героите: в първите дни на „Специалната военна операция“, в отчаяна битка с превъзхождащите сили на врага. Неговият взвод издържа 10 часа непрекъснато нападение и не се оттегли“.

Ето какво пише оцелял военнослужещ от ротата (било е рота, а не взвод, според военното министерство) в мрежата под статията за новия учебник: "Видях как загинаха старши лейтенант Максим Серафимов, Андрей Шамко и капитан Александър Жихарьов през зимата на 2022 г. в района на Харков. Серафимов има заслуга да оцелея… Но за какво умряха те? Оттогава всеки ден си задавам този въпрос и все по-често се натъквам на отговор, който не ми дава покой. Наградени са посмъртно, описват ги като герои, но кой реши да загубят живота си, в името на какво!“

Военнослужещият Е.В. е инвалид и е заминал за Грузия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай