Румънци правят фалшиви карти за транспорт в Лондон

Копирали електронните данни от магнитната лента на картите за пътуване

Румънци правят фалшиви карти за транспорт в Лондон | StandartNews.com

При обиските в Румъния са  иззети пари, а един човек е отведен на разпит

Няколко румънци от окръзите Бакъу и Констанца, специализирали се във фалшифициране на кредитни карти и други платежни инструменти, са се преквалифицирали: заедно с британски граждани са захванали нов бизнес - фалшифициране на карти за пътувания, пише днес в. "Адевърул". В Лондон цената на тези карти варира в зависимост от зоната от 12,70 лири стерлинги до 29,60 лири само за ден, напомня румънският вестник, цитиран от БТА.
Прокурори от Дирекцията за разследване на организираната престъпност и тероризма (ДРПОПТ) и полицаи от частите за борба с организираната престъпност осъществиха вчера едновременни обиски заедно с британските си колеги на 22 адреса - шест в Румъния и 16 във Великобритания. Акцията бе насочена срещу организирана престъпна група, създадена с цел извършване на нелегални операции с електронни програми и устройства, незаконен достъп до информационни системи, фалшифициране на кредитни и платежни инструменти, притежание на инструменти за фалшифициране, осъществяване на незаконни финансови операции и пране на пари.
В прессъобщение на ДРПОПТ се посочва, че организираната престъпна група е действала в периода октомври 2017 - май 2019 г. и е съставена от румънски и британски граждани, които са действали координирано, за да подправят електронни инструменти за пътуване. Членовете на групата копирали електронните данни от магнитната лента на картите за пътуване с обществения транспорт от мрежата на железниците и метрото в Лондон, и нелегално ги размножавали с цел получаване на големи суми пари.
Според следователите част от придобитите от незаконната дейност суми са били прехвърлени в Румъния чрез различни банкови услуги и чрез доверени хора. Членовете на групата закупили впоследствие в брой в Румъния движимо и недвижимо имущество.
В резултат на обиските в Румъния са били иззети пари, а един човек е бил отведен на разпит.
 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай