Робот на НАСА кацна на Марс

Трикракият еднорък геолог InSight ще вземе проби от ядрото на Червената планета

Робот на НАСА кацна на Марс | StandartNews.com

В 21,55 ч. българско време апаратът InSight на НАСА благополучно кацна на Марс. Минути по-късно роботът предаде първи снимки от повърхността на планетата.  InSight и е "трикрак еднорък геолог", който ще копае надълбоко и ще се ослушва за трусове. Пътуването му до Червената планета продължи 6 месеца. Най-критичният момент беше навлизането на апарата в атмосферата на Марс.  Това трябваше да стане точно под 12 градуса със скорост 19 800 км/ч. "Ако градусите са по-малко, ще отскочи, ако са повече, той ще изгори", обясниха предварително експертите. За радост на екипа от НАСА, чийто шеф Джим Брайденстайн лично ръководеше операцията, всичко мина перфектно.  Приземяването стана точно за 6 минути след като парашутът се отвори и InSight благополучно стъпи на краката си. 

Предишният апарат на НАСА, който кацна на Марс, бе роувърът "Кюриосити". Той се приземи на Червената планета през 2012 г. За него беше използвана различна технология за спускане. Мястото за кацане на InSight е близо до "Кюриосити" - в равнината Елизиум планициа. 

 InSgight ще премести двата основни инструмента на повърхността, което досега не е правено. Единият инструмент ще се опита да проникне на дълбочина 5 м, за да измери вътрешната температура на планетата. Друг инструмент ще проследи въртенето на планетата спрямо оста и изместването ѝ, за да бъде разбрано какви са размерът и съставът на ядрото ѝ. Продължителността на мисията InSight е предвидена за 1 марсианска година, която е равна на 2 земни. Мисията е с бюджет от 1 млрд. долара.

 

 

Посадка на Марс 5

Мисията на робота апарат стартира от базата на ВВС на САЩ "Ванденберг" в Калифорнии през май с помощта на ракета Atlas V. Опасенията бяха, че  InSight може да повтори съдбата на европейския си събрат Schiaparelli, който през есента на 2016 года се разби на повърхността на Марс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай