Референдумът в Донецк ще се състои

Референдумът в Донецк ще се състои | StandartNews.com

Киев. Референдумът за независимостта на Донецк ще се състои. Народният съвет на „Донецката народна република" е взел решение да не отлага датата, съобщи Съпредседателят на правителството на непризнатата република Мирослав Руденко пред Интерфакс. Допитването до гражданите ще се проведе на 11 май.

Бунтовниците в Източна Украйна също потвърдиха новината. По този начин те се противопоставят на призива на руския президент Владимир Путин за отлагане на референдума.

Говорителка на бунтовниците в Славянск също потвърди пред Франс прес, че референдумът ще се проведе в неделя.

"Решението в този смисъл беше взето единодушно днес на събрание на депутатите в Донецк. Това не е наше решение, това е решение на народа на Донбас. Народът на Донбас получи шанс да извърши подвиг и ние нямаме право да го лишаваме от този шанс", каза Андрей Пургин, един от лидерите на "Донецката народна република".

Всички политически сили в Украйна са наясно, че е необходим общодържавен референдум по най-наболелите въпроси пред обществото. Това заяви днес депутатът във Върховната Рада от фракцията "Икономическо развитие" Виталий Барвиненко, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Това, че референдумът рано или късно ще трябва да се организира, вече разбраха всички политически сили. Въпрос е само кога и под каква законова форма ще бъде извършен той", каза още той.

"Направен беше опит да се въведе доста непонятен юридически термин - "общоукраински референдум", на който да се даде някаква законова форма, но той беше в много сурова форма и получи едва 154 депутатски гласа", каза още депутатът.

"Правителството също така инициира законопроект за провеждане на 25 май на общоукраински консултативен референдум. Ние искахме да сондираме мнението на хората за единството на страната, за държавното устройство, но за съжаление парламентът не ни подкрепи", обясни Яценюк. И уточни, че вече е започнал общонационален диалог по въпросите на новата конституция на Украйна. Главните промени в нея са свързани с мащабна децентрализация на властта и разширяване на правомощията на общините, районите и областите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай