Раздадоха Нобелите

Наградата за икономика – срещу бедността, за медицина – в полза на кислорода

Раздадоха Нобелите | StandartNews.com

Кралят на Швеция Карл XVI Густав връчи в Стокхолмската филхармония Нобеловите награди за физиология или медицина, физика, химия, литература и икономика, пише БТА.

14 лауреати на най-престижния приз в света получиха от монарха дипломи и златни медали.

Нобеловата награда за физиология или медицина получиха американците Уилям Кейлин и Грег Семенза, и британецът Питър Ратклиф за открития как клетките усещат и се приспособяват към наличието на кислород.

Канадецът Джеймс Пийбълс и швейцарците Мишел Майор и Дидие Кело получиха Нобелова награда за физика за принос в разбирането на това как се развива Вселената.

Американците Джон Б. Гудинаф и Стенли Уитингам и японецът Акира Йошино получиха Нобеловата награда за химия за разработването на литиево-йонните батерии.

Полската писателка Олга Токарчук беше удостоена с Нобелова награда за литература за 2018 г., защото миналата година тя не беше присъдена, а австрийският писател Петер Хандке получи Нобелова награда за литература за 2019 г.

Носителите на Нобеловата награда за икономика за 2019 г. са Абхиджит Банерджи, Естер Дюфло и Майкъл Креймър за “техния експериментален подход към борбата с глобалната бедност”.

Нобеловата награда за мир отиде в ръцете на етиопския премиер Абий Ахмед заради сближаването със съседна Еритрея и демократизирането на Етиопия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай