Путин уволни министъра на отбраната

Путин уволни министъра на отбраната | StandartNews.com

Москва. Руският президент Владимир Путин уволни министъра си на отбраната Анатоли Сердюков, предаде Ройтерс. Постът му ще бъде поет от Сергей Шойго.

Повод за рукадата стана скандала около сделки, в които има подозрение, че Сердюков е участвал индиректно. От Следствения комитет съобщиха, че са започнали пет разследвания за мошеничество с имоти на управлявания от министерството на отбраната холдинг "Оборонсервиз". Подозренията са, че държавата е ощетена с близо 100 млн. долара. Разследванията повдигнаха въпроси и за връзката на Сердков с бивш военен висш чиновник.

"Предвид обстановката, която се създаде около министерството на отбраната, и за да се създадат условия за обективно разследване на всички въпроси, реших да освободя министъра на отбраната Сердюков от поста", каза Путин.

Сердков беше назначен за министър шрез 2007 г., за да наблюдава военните реформи, които трябваше да намалят числеността на армията и корупцията в нея.

Шойгу е на 57 години. Той е бил министър на бедствията от 1994 г. до тази година. През 2012 г. е назначен управляващ на Московска област. Той е известен с това, че е верен на Путин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай