Путин напусна предсрочно Г-20

Путин напусна предсрочно Г-20 | StandartNews.com

Оправда се с нуждата от почивка, трудни разговори за Украйна на срещата

Руският президент Владимир Путин напусна предсрочно срещата на Г-20 в австралийския град Бризбейн, където бе обсъждана темата Украйна, предаде Ройтерс. Днес сутринта Путин даде заключителна пресконференция, докато другите лидери на страните от групата се събираха за работна закуска. Преди да отлети, президентът заяви, че срещата на върха е преминала в "доброжелателна и делова" атмосфера. Някои коментатори обаче отбелязват, че Путин е бил критикуван заради събитията в Украйна.

"Доволен съм и от резултатите, и от атмосферата. Много благожелателно ни приеха тук", коментира на тръгване Путин в отговор на въпрос не е ли почувствал натиск от страна на западните си колеги. Той обясни ранното си тръгване, което стана преди заключителната декларация на срещата, с нуждата от почивка. "За да няма никакви спекулации, защо аз няма да присъствам на закуската: ние имаме да летим дълго - първо девет часа до Владивосток, след това девет часа до Москва, а утре трябва да работя, поне четири часа да поспя. Аз отидох при Тони (Абът, министър-председателя на Австралия) и го попитах, той се отнесе към това с разбиране", коментира Путин.

Отпътуването на руския президент бе предшествано от трудни разговори в кулоарите на форума с германския канцлер Ангела Меркел и британския премиер Дейвид Камерън. "Разговорите бяха много откровени, съдържателни и по мое мнение полезни", коментира днес Путин. Според него тези разговори са позволили на страните по-добре да разберат другия, както и мотивите на Русия. "Като цяло ситуацията има добри перспективи за разрешаване", каза Путин.

Американският президент Барак Обама обаче го обвини, че не е удържал на думата си, като не е спазил споразумението за прекратяване на огъня в Източна Украйна, но не предложи нов план как Западът би могъл да го накара да промени политиката си. По думите на Обама отношенията му с Путин по време на срещите, които са имали по време на едноседмичната азиатско-тихоокеанска обиколка на американския президент, са били типични за общуването им - "делово и безцеремонно". Според него международна изолация на Русия е неизбежна, ако Москва не поеме "по различен път".

Междувременно германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че на този етап ЕС не планира въвеждането на нови санкции срещу Русия. Според него на днешната среща на външните министри от ЕС могат да бъдат обсъдени санкции, но свързани със забрана за влизане в ЕС на лица от самопровъзгласилите се Донецка народна република и Луганска народна република.

Киев с икономическа блокада на Донбас

Президентът на Украйна Петро Порошенко спря финансирането на държавните услуги за населението на контролираните от бунтовниците райони на Донецк и Луганск. С указ на президента се прекратява осигуряването на средства дори за училищата и болниците, предаде Би Би Си. Президентът е наредил неговият кабинет да предприеме стъпки в рамките на седмица с цел "прекратяване на всички дейности на държавни предприятия, институции и организации на територията, където се провежда антитерористичната операция", се казва в президентския указ. Украинската централна банка ще затвори офисите си и ще престане да обслужва банкоматите си на територията на двата региона.

Същевременно Порошенко поиска от парламента да отмени приетия неотдавна закон, предоставящ самоопределение на регионите Донецк и Луганск. Проруските опълченци проведоха там миналия месец избори, които президентът Порошенко осъди като незаконни.

Договориха мерки за растеж от 2,1%

Лидерите на страните от Г-20, участвали в двудневна среща в Бризбейн, се споразумяха по серия от мерки, които да дадат тласък на икономиките им с допълнителни 2.1 процента през идните пет години чрез насърчаване на инвестициите в инфраструктура и търговията, предаде Ройтерс.

В заключителната декларация, изчетена от домакина на форума - австралийския премиер Тони Абът, се отбелязва, че ако инициативата за 2 трилиона долара бъде изпълнена докрай, то световният БВП ще бъде подсилен с 2.1 процента над очакваните нива до 2018 година и ще бъдат създадени милиони работни места. Лидерите на най-богатите държави се разбраха също да работят съвместно, за да ограничат укриването на данъци и корупцията, както и да укрепят финансовите институции, за избегнат повторение на световната финансова криза от 2018 година. В ангажиментите им бе включена и подкрепа за "силни и ефективни действия за справяне с климатичните промени".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай