Понеделник,

Путин измисли как да разхлаби примката за руснаците

От: Рачо Рачев, сн. ТАСС, архив -
7183
Путин измисли как да разхлаби примката за руснаците
A
A
A

Президентът Владимир Путин подписа нов закон, който позволява на правителството бързо да повиши пенсиите, както и да предприеме редица други антикризисни мерки, след като Русия попадна под въздействието на икономически санкции заради Украйна, предаде Ройтерс, позовавайки се на РИА Новости.

Друга мярка в новия закон дава на лицата и малките и средни бизнеси правото да искат "кредитни ваканции". Освен това президентът Путин е наредил допълнително да бъдат заделени 455 милиарда рубли (3,6 милиарда долара) от държавния бюджет за разплащания на семейства с деца на възраст от 8 до 16 години, съобщи руският финансов министър Антон Силуанов.

Съобщавайки за закона агенция ТАСС отбеляза, че социалната инициатива има за цел да "защити националните интереси на страната от неприятелските действия на чужди страни и международни организации". Законът въвежда механизми за подкрепа на икономическия сектор, включително чрез опростяване на съществуващото законодателство, определящо режима за издаване на разрешителни и лицензи и регламентиращо правния режим за обществени поръчки на стоки и работа, както и на услуги за обезпечаване на държавни и общински нужди.

Руската централна банка същевременно прие нови мерки в подкрепа на играчите на финансовия пазар, включително недържавни пенсионни фондове, компании за управление на активи, финансови посредници и други, допълва Ройтерс.

В изявление, разпространено в "Телеграм", институцията посочва, че мерките целят адаптиране на регулаторните изисквания към новата икономическа реалност в Русия и премахване на наказанията за някои нарушения на разпоредбите, ако те са свързани с текущата пазарна ситуация. 


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички