Протести срещу расизма разтърсват САЩ и света

Протестите бяха в памет на цветнокожия Джордж Флойд, починал на 25 май по време на арест

Протести срещу расизма разтърсват САЩ и света | StandartNews.com

Протестно шествие във Вашингтон и в други градове на САЩ се проведе през последното денонощие, в което участниците призоваха за край на расизма и на бруталността, проявена от американските правоприлагащи органи спрямо цветнокожи, предаде Ройтерс.

Протестът във федералната столица на страната се очерта като най-големият подобен поход за седмицата в САЩ и в света. Той съвпадна и с втората мемориална служба, организирана за цветнокожия Джордж Флойд, починал на 25 май по време на арест, след като бял полицай притискаше около 9 минути врата му с коляното си.

Засега няма официални данни за това колко са били протестиращите във Вашингтон. Очакваше се те да са около 200 000.

В града хиляди се събраха на различни места преди техните по-малки шествия да се слеят в едно, което се насочи към Белия дом. Демонстрантите скандираха "Ние сме на поход за надежда, а не за омраза" и "Не мога да дишам" - последните думи, изречени от Флойд, преди да почине.

На внушителните заграждения, издигнати пред Белия дом, демонстранти окачиха снимки с ликовете на Джордж Флойд, както и на други цветнокожи, починали в ръцете на американската полиция, сред които Майкъл Браун и Бриона Тейлър, допълва Франс прес.

Множеството аплодира бурно кметицата на Вашингтон Мюриъл Баузър, когато тя премина по участък от Шестнадесета улица, наименован от нея на "Black Lives Matter Plaza" (в превод Площад "Животът на чернокожите е от значение"). Демонстранти дори започнаха да скандират "Баузър президент!", посочва Асошиейтед прес.

Протести имаше и край голф курорта на Тръмп в Дорал във Флорида в района на Маями. Демонстрацията там беше организирана от групата "Латиноси за Живота на чернокожите е от значение", предаде Асошиейтед прес.

В Рифърд, в Северна Каролина, близо до родното градче на Джордж Флойд - Файетвил, дълга опашка се образува пред местна баптистка църква. Хората искаха да влязат вътре на малки групи, за да се преклонят пред ковчега с тялото на Флойд. На частна заупокойна служба богомолци пяха заедно с църковния хор. В храма бяха поставени голяма снимка на Флойд и негов портрет, на който той беше изобразен с ангелски крила и с ореол около главата.

Първа подобна церемония имаше в петък в Минеаполис, а погребението на Флойд ще бъде във вторник в Хюстън, припомня Ройтерс.

В Ню Йорк протест имаше въпреки полицейския час, който продължава до днес вечерта, предаде АП. По време на демонстрация в Манхатън доброволци раздаваха на протестиращите вода, закуски и комплекти за оказване на първа помощ. Един човек дори носеше плакат с адреси на околни сгради, в които протестиращите можеха да отдъхнат от жегата или от дъжда.

Заместник-шефът на полицията в града Джон Милър, отговарящ по въпросите на разузнаването и противодействието на тероризма, пое вината за това, че е имало плячкосване по време на демонстрациите, предаде ТАСС. "Ако няколкостотин души са знаели, че ще се съберат на определено място в определен час, за да извършат престъпление, а ние не успяхме да засечем това, то това е станало по моя вина", каза Милър.

В Атланта пък беше отменен полицейският час за тази нощ, а на цветнокожите участници в протестите се предлагат безплатни тестове за коронавируса, предаде ТАСС.

Демонстрации имаше и в Лос Анжелис и Сан Франциско в Калифорния. В последния град протестиращи блокираха за кратко трафика на моста Голдън гейт, а шофьори надуха класкони в знак за солидарност с тях.

Въпреки пандемията десетки хиляди хора излязоха да протестират на общо четири континента срещу расизма, обобщава Франс прес.

От Великобритания до Австралия, преминавайки през Франция и Тунис протестиращите се противопоставиха на призива на властите да си останат у дома заради пандемията. В Лондон имаше сблъсъци недалеч от Даунинг стрийт, предаде Франс прес. Пострадаха 23 полицаи, допълва ТАСС. В Манчестър протестиращите настояваха да се сложи край на расизма, който е друга пандемия.

Във Франция протестираха 23 000 души, като в Мец имаше инциденти по време на протестите, а в Париж демонстрантите призоваха за справедливост за всички близо до американското посолство. Във Франция случилото се с Флойд напомня смъртта на цветнокожия Адама Траоре, починал малко след ареста си през 2016 г.

В Германия протести имаше в цялата страна, а играчите на Байерн Мюнхен тренираха с тениски, на които пишеше: "Червен картон срещу расизма".

Протести имаше и в Неапол и в Торино в Италия. На централен торински площад младежи запазиха осемминутно мълчание в памет на Флойд.

Протести имаше в Торонто и Монреал в Канада и в Сидни, Брисбейн, Аделаида, Мелбърн в Австралия, както и в Сеул в Южна Корея и в Токио в Япония, а също и в Кингстън в Ямайка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай