Приятел на Русия начело на НАТО

Приятел на Русия начело на НАТО | StandartNews.com

След датчанина Андрес Фог Расмусен на поста генерален секретар на НАТО отново застана скандинавец. Става дума за бившия премиер на Норвегия Йенс Столтенберг. Той ще е изправен пред тежката задача да се бори с групировката "Ислямска държава" в Близкия изток и да отговори на предизвикателствата, свързани с кризата в Украйна и обтегнатите отношения с Русия. Столтенберг няма богат военен опит, но е отличен дипломат и има добри отношения както с Москва, така и на Запад. Затова и не му липсва необходимият капацитет да се справи с трудностите.

Столтенберг е заемал премиерския пост на Норвегия два пъти - от 2000 г. до 2001 г. и в периода 2005-2013 г. Той придоби по-широка популярност извън родината си едва покрай масовото убийство, извършено от Андерш Брайвик в летен лагер на младежкото крило на Работническата партия на остров Ютьоя. По време на обществените си прояви тогава той се държеше като баща на нацията. Столтенберг утешаваше сънародниците си и избягваше прибързаните и необмислени реакции. Драматичните седмици след жестокия атентат, когато цял свят бе отправил поглед към Норвегия, се превърнаха в сериозен политически тест за Йенс Столтенберг. Наблюдателите бяха единодушни: той издържа този тест блестящо.

Освен премиер, Столтенберг е бил многократно и министър, както и държавен секретар в различни правителства, но пък досега не е заемал важни постове в сферата на отбраната. Единствено през 90-те години е бил член на Комисията по отбраната. Всъщност първоначално той е бил против членството на Норвегия в НАТО. С течение на времето обаче променил мнението си. По-късно като премиер е подкрепял международни военни операции. Така например страната му се включи както в мисията в Афганистан, така и в интервенцията в Либия. Твърди се, че Столтенберг има добри контакти с повечето правителствени и държавни ръководители на страните членки на НАТО.

"Въпреки това Йенс Столтенберг ще бъде по-скоро политико-цивилен, а не военно ориентиран шеф на НАТО", смята норвежкият журналист Харалд Стангхеле. Той описва новия генерален секретар на НАТО така: повече секретар, отколкото генерал. В публикация за големия норвежки ежедневник "Афтенпостен" Стангхеле пише, че бившият норвежки премиер е създал добри контакти с много от правителствените и държавните ръководители на страните членки на НАТО, например с Меркел, Обама и Камерън.

Сред най-важните предизвикателства пред новия генерален секретар безспорно се нарежда кризата с Русия. Още преди избухването на кримския конфликт основно американците караха европейските си съюзници от Алианса да влагат повече финансови средства във въоръжаването. Тъкмо Йенс Столтенберг има добри позиции в това отношение: докато повечето от членките на НАТО намаляваха военните си разходи, то при неговото управление Норвегия ги повиши.

В миналото той е поддържал добри отношения с руския президент Владимир Путин и настоящия премиер Дмитрий Медведев. През десетилетието, в което Столтенберг беше на власт, двете страни подписаха важни договорености за разделянето на Баренцово море и облекчаване на визовия режим между двете държави. Преди дни обаче той заяви, че "Русия взе решение да се придържа към по-агресивна линия на поведение".

Новият генерален секретар е икономист по образование и е оглавявал Работническата партия. Дългият му политически опит му е създал много връзки, а той самият се слави като много умел в преговорите - умение, което може да се окаже от особена важност предвид противопоставянето с Русия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай