Притеснения в Истанбул. Откриха пукнатини в метрото на 148 г.

Започнало е спешно укрепване

Притеснения в Истанбул. Откриха пукнатини в метрото на 148 г. | StandartNews.com

След зловещите земетресения в Кахраманмараш и Хатай миналия месец, в Истанбул започна усилена проверка на ключови сгради, за тяхната издръжливост на очакваното голямо земетресение в гъсто застроения мегаполис, пише "Марица".

Пукнатини в колоните на 148-годишната постройка "Метрохан" в истанбулския исторически квартал Бейоглу в район Тюнел предизвикаха безпокойство сред обществеността в Турция. 

В сградата се намира една от спирките на второто най-старо метро в света - Фюникюлер, което е на 148 години.

Октай Йозел, ръководител на отдела за културно наследство на Истанбулската голяма община (ИГО), посочи в изявление в своя акаунт в социалните медии, че работите по укрепване на уникалната историческа постройка вече са започнали.

Пукнатините са открити в носещи колони на втория етаж на "Метрохан".

В изявлението си в профила си в социалните медии Октай Йозел сподели: „От дълго време ние следим пукнатините, които изплашиха хората. След земетресението в Кахраманмараш чувствителността в обществото по тази тема е изключително изострена. Въпреки че завършихме тръжните процеси, чакахме разрешение от консервационния съвет в продължение на 1,5 години. Неотдавна започнахме и укрепителните работи по тази уникална сграда“.

Стана ясно, че ремонтните дейности в постройката са започнали преди 3 месеца.  Реставрационните работи вътре в сградата продължават. Преди 2 седмици беше изградено скеле за външния ремонт на фасадата.

Сградата Метрохан е 7-етажна офис сграда в квартал Бейоглу, Истанбул. Тя е построена в периода 1912 и 1914 г. Приземният етаж на сградата съдържа гара "Бейоглу Тунел", която е северната крайна точка на историческата 573 метрова въжена железница - фюникюлер, с начална спирка Каракьой (до Златния рог). Линията е открита през 1875 г. Първоначалната структура е била едноетажна, с дървен покрив. 

През 1911 г. белгийска компания SOFINA купува правата за експлоатация на железопътната линия и се нуждае от централен офис в Истанбул. Плановете за изграждане на 6-етажна офис над гара Бейоглу са изготвени в Шарлероа, Белгия от турско-арменския архитект Микайел Нурикан и строителството започва през 1912 г. 

Сградата е завършена през 1914 г. и получава името си от самата железница, която буквално е вградена в нея. В днешно време тя е офис на Истанбулската компания за градски транспорт.

Въжената железница в Истанбул

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай