Приключиха преговорите между САЩ и Русия, разбраха ли се за Украйна

Предстоят нови срещи между двете страни в следващите дни

Приключиха преговорите между САЩ и Русия, разбраха ли се за Украйна | StandartNews.com

САЩ и Русия завършиха преговорите си по въпросите на стратегическата сигурност, съобщи американският Държавен департамент, цитиран от Ройтерс.

Двете страни ще дадат брифинги след преговорите, състояли се в Женева. Вашингтон се надяваше разговорите да предотвратят опасността от ново руско нахлуване в Украйна, без да отстъпва пред широкообхватните искания на Кремъл, свързани със сигурността.

Руският заместник външен министър Сергей Рябков и делегацията му пристигнаха по-рано днес под швейцарски полицейски ескорт в сградата на американската дипломатическа мисия в Женева за разговори със заместник държавния секретар на САЩ Уенди Шърман и екипа ѝ. Срещата е част от така наречения Диалог за стратегическата сигурност САЩ - Русия по въпросите на контрола във въоръжаването и други въпроси от общ характер. Началото на този диалог поставиха през юни президентите на двете държави Джо Байдън и Владимир Путин на срещата си през юни в същия швейцарски град.

След неофициална работна вечеря снощи Рябков предрече, че преговорите в Женева ще бъдат "трудни". Самите разговори ще бъдат последвани от среща НАТО - Русия в сряда в Брюксел и още една в четвъртък на многостранната Организация за сигурност и сътрудничество в Европа във Виена. Днес Шърман и Рябков имаха само кратък зрителен контакт, докато позираха за снимка преди срещата, отбелязва Ройтерс.

"Преговорите се очертава да бъдат дълги", написа в Туитър руската дипломатическа мисия в Женева и помести снимка, на която двамата главни преговарящи от двете страни позират пред държавните си флагове. Шърман заяви в по-ранен туит от Женева, че "САЩ ще изслушат безпокойствата на Русия и ще споделят своите". Тя добави, че няма да има никакви обсъждания за европейската сигурност без присъствието на съюзниците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай