Предсрочни избори в Австрия заради скандала

Президентът Ван дер Белен предложи вот наесен, след като управляващата коалиция се разпада заради Щрахе

Предсрочни избори в Австрия заради скандала | StandartNews.com

Предстрочни избори през септември в Австрия заради скандала, разтърсил Австрийската партия на свободата (АПС). Предложението за нов вот наесен е на австрийския президент Александър Ван дер Белен, предаде Франс прес.

"Предлагам нови избори през септември, по възможност в началото на месеца", заяви президентът след среща с канцлера Себастиан Курц.

Снощи Курц обяви разпадането на коалицията между неговата Австрийска народна партия (АНП) и Партията на свободата след 18-месечно управление.

Канцлерът се срещна днес с президента Александър ван дер Белен, за да обсъдят как да се подходи към планираните нови избори. До необходимостта от предсрочен вот се стигна, след като корупционен скандал около вицеканцлера от националистическата АПС Хайнц-Кристиан Щрахе доведе до разпадане на коалиционното правителство. Вчера Курц обяви, че неговата партия повече не може да работи с АПС, отбелязва ДПА.

Ван дер Белен и Курц разговаряха близо час при закрити врата.

Президентът се срещна с Норберт Хофер, който замени Щрахе начело на АПС, а по-късно - и с представители на други партии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай