Последният обяд на Борис Джонсън като премиер

Британската хиперсексуалност или руската токсична мъжественост го лишиха от властта

Последният обяд на Борис Джонсън като премиер | StandartNews.com
  • Британската хиперсексуалност или руската токсична мъжественост го лишиха от властта
  • Срещата на Г-7 и разходката в Ашхабад: от закачка стана плачка

Колкото и важни да били са решенията, взети на срещата на върха на Г-7, две седмици по-късно медиите не спират да коментират не декларациите, а любопитния разговор, провокиран от британския премиер Борис Джонсън по време на обяда в германския замък "Елмау". Колкото и стратегически да са били документите, подписани на Каспийската среща, тя се запомни най-вече с бодро крачещият Путин из Ашхабад, стиснал зъби след одумването му от британския премиер, вече в оставка.  

Всичко в живота е лично. Когато става дума за руския президент, реакцията е драматична. А когато се намеси и мъжествеността му, последствията могат да бъдат непредвидими.Борис Джонсън е известен с хапливия си език и грубоватите шеги. Пусна ги в действие и на обяда в Бавария, когато предложи лидерите на САЩ, Франция, Великобритания, Канада, Германия, Италия, Япония и единствената дама на масата – шефката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, да „свалят саката“, за да преминат към по-неформална атмосфера.

После предложи Да се съблекат по ризи или дори да се „разхвърлят“ на голо. Вероятно думите предизвикаха сериозен конфуз в майката на 7 деца, но Урсула с нищо не го показа, а Джонсън продължи с шегите, за да включи в тях и руския президент.

Трябва да покажем, че сме по-корави от Путин, каза британецът, после канадският му колега Трюдо допълни: Ще покажем, че и ние можем да яздим кон с голи гърди.

Коментарът му беше недвусмислена препратка към прословутата снимка на Путин от 2009 г., на която той е на кон без риза.Да яздиш кон е най-хубаво, включи се Урсула фон дер Лайен, очевидно избягвайки темата за голите мъжки гърди. Но Джонсън вече беше набрал скорост и не възнамеряваше да спре темата:

Да покажем „плочки“!

настоя британският премиер. Докато журналистите отрито се забавляваха, домакинът Олаф Шолц услужливо прикани колегите си на обща снимка и смени темата.  

Как мъжествеността на Путин е била дискутирана на закритото заседание, едва ли ще узнаем, но на империята "Путин" й трябваха два дни, за да отговори на ударите под кръста.Старият Фройд приживе би мечтал за такъв обект за изследване, каза ехидно по адрес на Джонсън прессекретарят Дмитрий Песков.

За Путин обаче това не беше достатъчно подобаващ отговор. Докато обикаляше из столицата на Туркменистан, за да покаже на целия свят, че не е болен, още по-малко - на смъртно легло, събра достатъчно скорост в гнева си срещу подигравките на британския премиер и изригна пред репортерите:"Не знам как са искали да се събличат - над или под кръста. Но мисля, че във всеки случай ще бъде отвратителна гледка".

Всъщност, поводът за грубата реакция на Путин беше и едно интервю на Джонсън за германски тв канал, където той заяви, че „специалната операция по денацификация в Украйна“ изобщо нямаше да започне, ако руският Владимир Путин "беше жена, каквото очевидно не е".Там той изрече и фразата, която взриви Путин - нарече го "перфектен пример за токсична мъжественост".

Какво е токсична мъжественост?

В учебниците тя е записана като екстремно мъжко състояние, в което те са емоционално безчувствени и поведенчески агресивни.

Отхвърлят всичко, което се счита за женско, работят за придобиване на власт и статут, за да спечелят уважение.

В това определение лесно може да се разпознае образа на руския президент, който се налага от години пред света. Путин отдавна е представян като безспорен водач на глутницата, в преносен и буквален смисъл.

Любими негови приятели са рокерите от клуба „Нощните вълци“ (често наричани също и „вълците на Путин“). Периодично напомня на света за своята сила и атлетизъм - спуска се на дъното на езерото Байкал, лети със сибирския жерав, гмурка се за амфори на дъното на Таманския залив, посещава амурските тигри.

Путин целенасочено изгражда своя образ, за да промени представата за идеалния руски мъж. Това вече не е съветския интелектуалец, който бяга "есенен маратон", пътува търпеливо във влака Москва - Петушки и вечер се напива до самозабрава. Ако доскоро Русия бе олицетворявана с жена, която вечно търси жених, Путин се пробва да наложи метафората за "Русия, която се надига от колене".

Естествено, новият мъжки идеал се олицетворява с Путин, който заедно с имиджа на рационален, практичен човек, който разсъждава делово и постоянно решава проблеми, излъчва нарастваща агресия. Показа я, когато публично унизи Сергей Наришкин дни след началото на войната. Демонстрира я и с думите

"Терпи, моя Красавица"

изречени по повод Украйна и Минските споразумения.

Все повече западни анализатори твърдят, че утвърдения имидж на Путин и патриархалните му нагласи са оказали пряко влияние върху избухването на войната, която наричат "мачистка", защото освен постигането на политически цели, тя има и ясно изразено собствено его - да докаже своята значимост пред другите държави.

Според тях мачото в Путин смачква възможностите за мирни преговори и принуждава кохортата му да повтаря "условията на мирните преговори са признаване на всички руски искания".

Токсичната мъжественост очаквано кара Путин редовно да феминизира враговете си. Но е факт, че той не е без конкуренция сред тях. Канадският премиер Джъстин Трюдо е запален спортист, боксьор, който проби в политиката не само с патерицата на баща си, но и с образа си на секси мъж. Френският президент Макрон също използва чара си, а италианският премиер  Драги събира аплодисменти, докато играе голф.

Борис Джонсън е на

обратната страна на монетата на властта

Той лети, спуснат на въже от хеликоптер, окичен с британския флаг. Изглежда непохватен, докато прави джогинг с разпасана фланелка и когато лъкатуши с колелото. На официалния събития е небрежен – косата му хвърчи напосоки, костюмите не му стоят добре, стойката му не е изпъната, не координира добре ръцете си, а ръкостисканията истински го затрудняват. Не яде хот-дог, защото името му звучало ужасно, но пък държи рекорд за 14 изядени понички в парламента.

Изглежда досущ като оживял герой на Удхаус, когото медиите наричаха "Британският Берлускони“, а после го осмиваха като Пинокио.В четвъртък той бе принуден да подаде оставка, вслушвайки се в призивите на негови колеги министри и депутати от Консервативната партия.

Така, един от основните двигатели на Брекзит - Борис Джонсън, мечтаеше да остане в историята сред най-дълго управлявалите британски премиери, но съдбата реши друго.

Вечният оптимист

който донесе на консерваторите през 2019 г. историческо мнозинство в Камарата на общините, сега отстъпва поста след поредица от скандали и лъжи, започнали от "Партигейт" по време на локдауна и завърши с обвиненията в сексуално посегателство на неговия заместник-отговорник по партийната дисциплина.Политическият въжеиграч с феноменална самонадеяност, за когото не представляваше никакъв проблем да излъже, днес се сблъска с реалността от 77 процента неодобрение на съгражданите си и бе принуден да излезе от голямата игра, а с това и списъка на поканените за нова среща в германския замък.

А поуките от последната, тепърва ще трябва да преосмисли. За да си отговори на болезнения въпрос дали британската хиперсексуалност или руската токсична мъжественост приключиха набързо политическата му кариера.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай