Пореден ден за борба с огнената стихия на Тасос

Пореден ден за борба с огнената стихия на Тасос | StandartNews.com

Малко миришеше на дим, но пламъците бяха далеч в планините, обясняват българи

Продължава борбата с огнената стихия на гръцкия остров Тасос. Тази сутрин пожарът е локализиран, но все още има три тлеещи огнища.

Пожарникари и доброволци цяла нощ са се борили с огъня.

Стандарт Нюз припомня, че в събота през нощта огнените пламъци унищожиха и много къщи. Има и пострадали хора, като тежко ранен и обгазен е пожарникар, който е закаран в болницата в Кавала. От цяла Северна Гърция бяха изпратени подкрепления за потушаване на пожарите. Половината от острова горeше. Огнената стихия се доближи до две села, но жителите бяха евакуирани. Прокопан бе и защитен ров. Пожарникарите се опитваха да спасят от унищожение и два манастира на острова. Силите по овладяването на пожара бяха увеличени и нови части бяха прехвърлени от Кавала на остров Тасос. Тъй като силният вятър увеличаваше огнищата на пожара, бе засилено и участието на самолети и хеликоптери, които се опитваха от въздуха да потушат огъня. Пожарникари, сили на армията и доброволци бяха съсредоточени на различни места, където горяха горски масиви и маслинови дървета.

Над 300 професионални и доброволни пожарникари се включиха в потушаването на пожара. Въпреки това островът потъна в димна завеса. Островът, плажовете, улиците - всичко бе в мъгла от огъня. Министърът за защита на гражданите Никос Тоскас, заедно с кмета на острова Хаджиемануил бяха на място и следяха отблизо ситуацията. Взети са всички мерки, за да се защити животът на хората на острова, съобщи кметът на Тасос Костас Хаджиемануил. До момента няма пострадали или бедстващи български граждани в резултат на пожарите в Северна Гърция, съобщиха вчера от българското генерално консулство в Солун. Основните пътища са проходими. Поради гъстия дим, на много места в засегнатите райони и в планинските части обаче е затруднено придвижването.

Затворено е движението през района на Теологос, което прави прехода на север по този път невъзможен. Желателно е да се използват крайбрежните пътища за напускане на острова. Фериботите се движат нормално. Желаещите могат да напуснат острова през пристанищата, посочват от външното министерство. Оттам допълват, че ситуацията във връзка с възникналия локален пожар в района на Света гора, в близост до Хилендарския манастир, както и в района на Кумица, е под контрол. От четирите огнища две вече са потушени, посочват още от външно министерство. Тежка остава ситуацията в района на Алики и Принос, както и околностите - Рахони, Казавити, Сотирос, които на места са извън контрол. Огнената стихия бушуваше предимно в планинските части. Много туристи напуснаха остров Тасос още в събота. Други обаче не се поддадоха на паниката. На Тасос всичко бе спокойно, докато не започнаха да идват новини от България, че става нещо страшно, коментираха пред "Стандарт" родни туристи, които се прибраха вчера у нас. "Разбрахме, че има пожар, но той бе далеч в планината. Спокойно си ходихме на плаж. Следобед обаче един от тях бе затворен, защото бил засегнат от стихията и отидохме на друг. Започна да се усеща и задушлива миризма. Не беше толкова силна, но все пак я имаше. Към привечер притесненията станаха по-сериозни, както казахме - заради новините от България. Някои дори поискаха да си тръгнат веднага, но ни обясниха, че нямам как. Всички фериботи и корабчета били ангажирани да докарват техника - пожарни коли, линейки. Днес (б.р. вчера) ситуацията се нормализира и успяхме да си тръгнем, защото ни свършваше и почивката", продължиха разказа на българите. Сред тях е имало дори и ученици от столичната математическа гимназия.

След огнения ад боговете се смилиха и пратиха дъжд но горящия Тасос. Сега вече има надежда стихията да бъде овладяна, съобщи вчера вечерта електронното издание на излизащия в Гърция "Български вестник". Огнените езици събудиха спомените за изпепеляващ пожар точно преди 31 години, на 15 август 1985 година в Кавала. Пламъците превърнаха в пепел една наистина уникална по значение гора край града, която беше зеленият бял дроб на района. Тогава огънят също стигна много близо до градските къщи и според спомените на хората буквално слънцето се е скрило от огъня.

Огнени езици и край Хилендарския манастир

Мълнии запалиха и горите до Хилендарския манастир на Света Гора. Вчера огнеборци се опитваха да овладеят пожара на Атон. Взети бяха незабавни мерки, за да не се допусне огнената стихия да доближи сградите на манастира. Водоносни коли не можеха да се използват поради труднодостъпния терен, поради което гасенето ставаше с хеликоптери. Монасите също помагаха в гасенето на пожара, който вчера почти бе овладян. Сръбският манастир на Света Гора често става жертва на пожарите, като например през 2012 г. пламъците отново бяха доближили манастира. През ноември 2015 г. пък избухна пожар около полунощ от електрическа печка в помещенията на игумена и се разпространи бързо заради дървената конструкция на сградите. Напълно бяха изгорели гостната /Архондарики/ и някои параклиси със стенописи от 17 и 18 век, както и 40 монашески килии. Кметът на град Урануполис, който е пристанище за фериботите към манастирите на Атон, нареди семействата с малки деца и възрастните хора да напуснат града, защото силните ветрове може да разпространят огъня към него. Към момента българският манастир Зограф е в безопасност от разрасналата се огнена стихия в южната ни съседка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай