Поразяващи данни! Македонците не искат българи в конституцията

Етническите албанци гледат положително на включването на българи в основния закон

Поразяващи данни! Македонците не искат българи в конституцията | StandartNews.com

В Северна Македония 80% от етническите македонци отхвърлят вписването на българите в конституцията, показва проучване на института "Социетас цивилис" съвместно с фондация "Конрад Аденауер".

БГНЕС припомня, че Северна Македония е задължена да приеме българската общност в конституцията си, преди да може да започне преговори с ЕС.

На въпросът „Трябва ли РСМ да приеме други общности, включително българската, към конституцията си по пътя към ЕС?“ 65% от гражданите на страната отговарят с „Не“. Разглеждайки тези данни от гледна точка на етноса, етническите македонци доминират с 80% „Не“, докато албанците гледат по-положително на перспективата с 53% „Да“.

Данните от гледна точка на политическата принадлежност нареждат само избирателите на албанската ДУИ, коалиционен партньор на управляващите социалдемократи на Димитър Ковачевски (СДСМ), с положителен отговор на въпроса. 75% от избирателите на ДУИ отговаря с „Да“ на въпроса за вписване на нови малцинства в конституцията. ВМРО-ДПНЕ и Левица доминират категорията „Не“ с 89% и 92%, следвани от СДСМ с 59% и другата албанска партия Алианс за албанците с 54%.

На въпросът „Дали трябва да се направи историческа реформа по пътя към ЕС?“ резултатите са подобни. 69% от жителите отговарят с „Не“. Етническите македонци доминират отговора „Не“ с 81%, докато албанците са разделени по равно с по 43% и за двата отговора. Партийното разделение е също не се е променило, като само ДУИ имат мнозинство в отговора „Да“ с 61%.

На зададените въпроси за войната в Украйна може да се забележи доста равностойно разделение на отговорите. На въпроса „Дали провокациите на НАТО са били невъзможни за игнориране от Русия?“ 36% отговарят с „Напълно“, а 29% са напълно несъгласни с твърдението. Албанците предимно не са съгласни с твърдението с 44%, а македонците са напълно съгласни с 43%.

Също така на запитването „Победа на Украйна, значи победа на Европа?“ 34% отговарят с „Не“, към 28% „Да“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай