Вторник,

Порасна им работата. След като приеха еврото, кмет забрани фолка

От: Стандарт -
2239
Порасна им работата. След като приеха еврото, кмет забрани фолка
A
A
A

След като кметът на хърватския град Пула Филип Зоричич забрани концерт на фолк изпълнители в града, организаторите подадоха жалба в съда, но тя беше отхвърлена, съобщи хърватското издание „Гласът на Истрия“, цитирано от БТА.

На 25 март в Дома на спорта в Пула трябваше да пеят регионални фолк изпълнители като сърбите Ана Бекута и Драган Коич Кеба. Кметът заяви за "Гласът на Истрия", че е бил съвсем ясен и недвусмислен и че на обществени места в Пула и в управляваните от него обекти няма да се изнасят подобни концерти. Той каза още, че смята, че този вид музика не подхожда на мястото, духа и манталитета на града. Организаторите решиха да преместят концерта в Осиек, но кметът на този град Иван Радич заяви, че това не може да се случи.

Организаторите подадоха жалба в Търговския съд в Пазин, Западна Хърватия, срещу градското предприятие „Пула Спорт“, както и срещу собственика и управителя на залата, в която е трябвало да се състои концертът. Те изискаха временна мярка, с която да се осъществи концерта на 25 март и след която те не биха търсили допълнително финансово обезщетение.

Съдът постанови, че в конкретния случай не са изпълнени предпоставките за определяне на предложената временна мярка за осъществяване на концерта, но се предполага, че организаторите ще подадат втора жалба за финансово обезщетение. Хърватският президент Зоран Миланович също взе отношение по въпроса и коментира, че не харесва културата на забраната, но не харесва и този вид музика, която му "лази по нервите" и от която го "болят костите".


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com