Четвъртък,

Помилваха осъден на смърт преди екзекуцията, Кардашиян го защити

От: Редакция -
1694
Помилваха осъден на смърт преди екзекуцията, Кардашиян го защити
A
A
A

Осъден на смърт бе помилван само 4 часа преди изпълнението на екзекуцията.

В 16 часа местно време в Оклахома трябваше да бъде екзекутиран Джулиъс Джоунс, който получи смъртно наказание за убийство през 1999 г. Четири часа преди изпълнението на присъдата обаче губернаторът на щата Кевин Стит отмени екзекуцията и замени смъртното наказание на Джоунс с доживотен затвор без право на освобождаване, съобщи bg-voice.com.

По-рано щатската комисия по помилванията и предсрочното освобождаване гласува с 3-1 препоръка присъдата на Джоунс да бъде заменена с доживотен затвор с право на предварително освобождаване. Губернаторът се забави с решението, което изпъна нервите на Джоунс, семейството му и харта, които вярват в невинността му. Джоунс бе в списъка за изпълнение на смъртна присъда вече 20 години заради убийството на Пол Хауъл през 1999 г. по време на похищение на автомобил. Той казва, че е невинен, същото твърдят неговото семейство, адвокати и поддръжници. Семейството на жертвата обаче е убедено, че е осъден правилният човек.

През последните години случаят на Джоунс привлече широко внимание, най-вече след документалните серии на CNN „The Last Defense” от 2018 година. Над 6 милиона души са подписали онлайн петиция до губернатора Стит да спре екзекуцията. Случаят е пълен с противоречия. Семейството на Джоунс му осигури алиби за времето на убийството, но то бе разклатено при разпитите, а и самият той после каза, че не е бил у дома същата нощ. В дома му е намерено оръжието на убийството, увито в кърпа, но според петицията за помилване другият обвиняем по случая – Кристофър Джордан – бил казвал неофициално, че той е убил Хауъл и скрил оръжието у Джоунс.

Джордън обаче се размина само с присъда за съучастничество и в свидетелските си показания отрича да е признавал нещо. Той излезе от затвора през 2014 година. ДНК тестове от кърпата, в която бе увито оръжието, също сочеха към Джоунс и изключиха Джордън, но от петицията ги оспориха, като ги обявиха за ограничени.

Подкрепата за осъдения се усили с приближаването на датата на екзекуцията. Негови поддръжници се събраха на митинг близо до имението на губернатора в Оклахома сити през последните няколко дни, а някои дори останаха там на палатки през нощта. Призиви за помилване дойдоха и от редица знаменитости, между които риалити звездата Ким Кардашиан, артистите Кери Уошингтън и Манди Патинкин и куотърбекът Бейкър Мейфилд.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com