Политици в Испания проговарят за последен път преди изборите

Какво се каза на него?

Политици в Испания проговарят за последен път преди изборите | StandartNews.com

Проведе се последният дебат преди предсрочните избори в Испания. Той се осъществи късно снощи и бе предаван пряко от държавната телевизия.


На него присъстваха премиерът Педро Санчес в качеството си на лидер на Испанска социалистическа работническа партия, Йоланда Диас , която освен втори вицепремиер е и начело на новосформираната политическа формация Сумар и лидерът на Вокс Сантяго Абаскал.

Алберто Фейхоо, който е начело на консервативната опозиционна Народна партия отказа да участва в дебата.

В продължение на час и половина партийните водачи обсъждаха в три отделни тематични блока, своите икономически предложения, социални политики и следизборни споразумения.

В т. нар „златна минута“ имаха възможност да направят директни обръщения към избирателите, които в неделя-23 юли-трябва да дадат своя вот за една от партиите, участващи в предсрочните парламентарни избори. Още в самото начало се видя готовността на Санчес и Диас да продължат да управляват в коалиционно правителство, за да „спрат крайната десница“ както самите те се изразиха.

В същото време Абаскал почти не спомена Фейхоо и призова да се гласува за неговата партия срещу Народната партия, тъй като Вокс е "единствената, която се осмелява" да промени курса, необходим за защита на испанските граждани. Най-напрегнатите сблъсъци бяха между Диас и Абаскал по отношение на насилието срещу жените и защитата на мигрантите.

"Жените са убивани заради това, че са жени. Спрете да ни се смеете", отсече лидерът на Сумар по адрес на кандидата на Вокс. И припомни, че от 2003 г. до сега в страната са убити 1 212 жени, а Абаскал „отменя закони, които ги защитават. Жените в нашата страна няма да го позволят“, заключи Диас.

В края на дебата лидерът на Вокс обеща референдуми по въпроси като имиграцията и сигурността, Диас обеща „продължаване на повишаването на заплатите и намаляването на работния ден, както и борба с изменението на климата“ , а Санчес заложи на проевропейския вот напомняйки за успеха при ваксинацията на населението, усвояването на европейските фондове и глобалистката му визия за миграцията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай