Петък,

Почина легендарен държавен секретар на САЩ

От: Редактор -
1404
Почина легендарен държавен секретар на САЩ
A
A
A

На 84 години почина Мадлин Олбрайт - първата жена на поста държавен секретар на САЩ. Новината бе съобщена от семейството ѝ.

Олбрайт бе американски дипломат и политик от Демократическата партия. Тя е държавен секретар на САЩ при президента Бил Клинтън от 1997 г. до 2001 г. Олбрайт е силно критикувана от опонентите си заради твърдата ѝ подкрепа на санкциите срещу правителството на Ирак, пише Уикипедия.

Мадлин Олбрайт е номинирана от Бил Клинтън на 5 декември 1996 г. за Държавен секретар на САЩ. Тя е първата жена, заемала този пост в историята на САЩ. Предходно Олбрайт е заемала длъжностите постоянен представител на САЩ към ООН, член на Кабинета на президента Бил Клинтън, член на Националния Съвет за сигурност, президент на неправителствената организация Център за национална политика.

Този център е създаден през 1981 г. от представители на правителството, промишлеността, труда и образованието и има за своя цел проучване и обсъждане на различни вътрешни и международни събития.

Мадлин Олбрайт е професор в Джорджтаунския университет и ръководител на програмата „Жени в международните събития“, в който изнася лекции по външнополитически въпроси.

Семейна с три дъщери. Посещава България през 1999 г., подготвяйки първата визита на действащ американски президент в историята на страната – тази на Бил Клинтън в края на 20 век.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com