Папа Франциск с наградата „Карл Велики”

Папа Франциск с наградата „Карл Велики” | StandartNews.com

Папа Франциск получи международната награда на град Аахен „Карл Велики". Това стана на специална церемония в Апостолическия дворец във Ватикана. На нея присъстваха канцлерът на Германия Ангела Меркел, премиерът на Италия Матео Ренци, кралят на Испания Фелипе Шести, ръководителите на европейските институции, кардинали, епископи и духовни лица.

Призът се връчва на папата заради големите му заслуги за европейските единство, солидарност и ценности.

Франциск е 58-ят носител на наградата и вторият папа, след Свети Йоан Павел Втори, удостоен с нея.

"Какво се случи с теб, Европа на хуманизма, шампион на човешките права, демокрацията и свободата? Какво се случи с теб, Европа, дом на поети, философи, артисти, музиканти, на хора на буквите? Какво се случи с теб, Европа, майка на хора и нации, на велики мъже и жени, жертвали живота си за достойнството на техните братя и сестри? ", попита папата.

"Създава се впечатление, че Европа се е окопала в себе си, вместо да се отвори към нови социални процеси, които да ангажират всички индивидуални лица и групи в търсенето на нови и продуктивни решения на текущите проблеми. Мечтая за Европа, която се грижи за децата, която предлага братска помощ на бедните и търсещите убежище пришълци, тъй като са загубили всичко и се нуждаят от подкрепа. Мечтая за Европа, в която да бъдеш мигрант не е престъпление, а призив за по-голям ангажимент в името на достойнството на всяко човешко същество", каза още той след като бе награден.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай