Паника в Европа! Проваля ли се лятото

Тревога заради поредния вариант на Омикрон

Паника в Европа! Проваля ли се лятото | StandartNews.com

В държавите от Западна Европа наскоро беше регистрирано най-високото дневно увеличение на случаите на COVID-19 от месеци насам, което вероятно ще наруши плановете на хората за лятото, съобщи Анадолската агенция, цитирана от БГНЕС.

Увеличаването на случаите на подвариантите BA.4 и BA.5 на Омикрон предизвика призиви за повишена предпазливост в цяла Европа, която е облекчила почти всички коронавирусни ограничения.

"Тъй като държавите в европейския регион отмениха социалните мерки, които бяха в сила преди това, вирусът ще се предава на високи нива през лятото", заяви в неотдавнашна забележка д-р Ханс Клуге, регионален директор на Световната здравна организация за Европа.

Клуге заяви, че последното увеличение на COVID-19 има подобен модел, какъвто се наблюдаваше през последните две лета, и че разпространението се дължи на два фактора: разпространението на нов вариант – „този път подвариантите на Омикрон BA.4 и BA.5, и засилените пътувания, събирания и събития, провеждани през летните месеци".

Той изтъкна, че трябва да се притесняваме от всяко увеличение, наблюдавано при активността на COVID-19 в Европа, и че това е "ярко напомняне, че все още не сме излезли от гората" и че "нарастващата заболеваемост при хора, които са изложени на риск от тежко протичане на COVID-19, ще доведе до увеличаване на хоспитализациите, повече нарушения в основните здравни услуги и за съжаление може да доведе до прекомерна смъртност".

Първото възобновяване се наблюдава в Португалия, където случаите на BA.5 в началото на този месец достигнаха почти 30 000 на ден.

Междувременно Италия обяви, че ще запази правилата за карантина след седмици на разногласия в правителството и сред здравните експерти.

Обединеното кралство също преживява третата голяма вълна на заразяване с COVID-19 и според данните, които излязоха миналата седмица, заразените са над 1,7 милиона души, което представлява скок с 43% спрямо предходната седмица.

Германия очаква четвърта вълна на COVID-19 през следващите дни, като вариантът Омикрон се превръща в доминиращ.

Междувременно във Франция всеки ден се съобщава средно за над 50 000 нови случая, като страната ще преразгледа удължаването на COVID-пропуска за международни пътувания във и извън Франция до 31 март 2023 г.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай