Пак отложиха делото за екстрадиция на Пучдемон в Испания

Следващото заседание е насрочено за 3 февруари

Пак отложиха делото за екстрадиция на Пучдемон в Испания | StandartNews.com

Брюкселският съд за втори път отложи делото за екстрадиция в Испания на бившия лидер на Каталуния Карлес Пучдемон и двама негови сътрудници, обвинени в подбудителство към бунт от испанските власти, съобщава ТАСС. Следващото заседание е насрочено за 3 февруари.

"Съдебните изслушвания бяха отложени. Съдът изслуша нашите аргументи и реши да отложи разглеждането на делото до 3 февруари", заяви представител на защитата на Пучдемон пред репортери.

Като част от този процес белгийският съд трябва да реши дали да спази трите европейски заповеди за арест, издадени от Върховния съд на Испания срещу Карлес Пучдемон и бившите членове на каталунското правителство Антони Комина и Люис Пуч. В правителството на Пучдемон Комина отговаряше за здравните въпроси, а Пуч ръководеше отдела за култура. Пучдемон поиска да се отложи съдебното заседание, докато Съдът на ЕС определи дали той може да упражнява имунитета си като избран депутат в Европейския парламент (ЕП). Бившият лидер на Каталуния бе избран за ЕП през май тази година от своя регион, но не получи депутатски мандат и не беше включен в официалния списък на европейските депутати, тъй като Каталуния остава част от Испания, съответно Мадрид формира списъка на европейските депутати от тази страна. За да влезе в него, Пучдемон ще трябва да се върне в Испания и да положи клетва за вярност на испанския народ. Дори и да е искал да направи това, той едва ли би могъл да се закълне, тъй като веднага след завръщането си в Испания ще бъде арестуван.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай