Осуетили атентат срещу Вселенския патриарх

Осуетили атентат срещу Вселенския патриарх | StandartNews.com

Анкара. Турските власти разследват предполагаем план за покушение над Вселенския патриарх Вартоломей, който трябвало да бъде осъществен на 29 май. Убийството е трябвало да стане в деня, когато се отбелязват 560 години от завладяването на Константинопол, съобщи турската частна телевизия НТВ.

Прокуратурата в Анкара е започнала разследване по случая. Има един задържан, а други двама се издирват. Разследването се води по сигнал в писмо, достигнало до прокуратурата в Кайсери, в Централна Турция.

Според информацията в писмото лице на име Сердар А. и още двама души, чиято самоличност не е установена, щели да се опитат да извършат атентат срещу Вартоломей на 29 май. При проверка на прокуратурата в Кайсери било установено, че тримата заподозрени са отпътували за Истанбул.

Задържаният отхвърля обвиненията, като твърди, че заминал за мегаполиса, за да работи заедно със свои близки там. Той казал още, че не знае къде се намира Вселенският патриарх и с какво се занимава и го познава, доколкото го е виждал в медиите. Прокуратурата в Кайсери е прехвърлила случая към Анкарската прокуратура, тъй като излиза извън юрисдикцията й.

Установено е, че преди време е било изпратено друго писмо, в което се твърди, че друг Сердар А. готвел покушение срещу патриарха. То било изпратено през 2008 г. до полицията в Истанбул.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай