Остро предупреждение: Учени изправиха Истанбул на нокти

Страховита прогноза

Остро предупреждение: Учени изправиха Истанбул на нокти | StandartNews.com

Мнозина се опасяват, че унищожителните земетресения са предизвикали тектонично напрежение в цяла Турция, пише "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ), цитиран от Дойче веле. Както и че Истанбул, който се намира на 1000 километра от епицентъра, е особено застрашен. Градът, който е разположен върху северозападния край на Анадолската тектонска плоча, наистина е заплашен от силни трусове, но това няма общо с последните земетресения в Турция.

Истанбул е един от най-големите градове в света, който винаги е бил изложен на огромен риск от земетресения, тъй като се намира точно на Северноанадолския разлом, обяснява ФАЦ. Анадолската плоча, върху която е разположена почти цяла Турция, се измества на запад със скорост около два сантиметра годишно спрямо гигантската Евразийска плоча.

През последните 84 години на този 1500-километров разлом са станали десет земетресения с магнитуд над 6,7, като всички те са довели до разрушения. Най-тежкото от тези земетресения е през 1939 г. в източния турски град Ерзинджан, когато загинаха 33 хиляди души. Оттогава силните земетресения се движат все по-на запад по този разлом - и все по-близо до Истанбул.

Геофизикът Волфганг Рабел от университета в Кил коментира пред АРД, че вероятността за земетресение с магнитуд над 7 по Рихтер в следващите 10 години в Истанбул е между 35 и 70 процента.

Германският геонаучен център към центъра "Хелмхолц" в Потсдам също предупреждава за риск от земетресения в района Истанбул, пише WDR. Според учените голямо земетресение в района на турския мегаполис отдавна се очаква, а причината е именно географското му разположение.

Твърденията се основават и на актуално проучване: С помощта на изкуствен интелект учените успяват да идентифицират и анализират много по-малки земетресения, които не е било възможно да бъдат измерени досега. За изследователската група, ръководена от експерта Марко Бонхоф, пише и ФАЦ. Изданието разказва за уникалната сеизмична обсерватория, която е разположена на няколко острова в Мраморно море - в непосредствена близост до Истанбул. Учените са вградили измервателни инструменти в седем сондажа, всеки с дълбочина 300 метра. Тези нововъведения отчитат дори най-малките вибрации.

Експертите са единодушни, че голямо земетресение в северната част на Мраморно море и в Истанбул е неизбежно. Но кога ще се случи то, колко ще е силно и какви щети ще причини, не може да се предвиди с точност.

Турският геолог Джелал Сенгьор също предупреждава, че в Истанбул може да има земетресение с мащабите на случилото се преди дни, пише WDR. През ноември 2022 година Сенгьор изразява притесненията си по повод друго земетресение с епицентър в района на Дюздже, разположен на около 200 километра източно от Истанбул. Тогава експерът призовава пред турското радио "Хабертюрк" хората да се изнесат от центъра на мегаполиса.

Земетресение с магнитуд от порядъка на 7,5 по Рихтер в близост до града би имало опустошителни последици за културния и икономически център на страната, казва професорът по геология от Университета в Южна Калифорния Джеймс Долан пред американския "Лос Анджелис Таймс". Много от хората в мегаполиса живеят в същия тип големи многоетажни бетонни сгради, каквито се срутиха при земетресенията тази седмица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай