Тайна операция крие подробностите по коронацията на Чарлз Трети

Вграждат брошките на Лилибет в короната, която ще носи Камила

Тайна операция крие подробностите по коронацията на Чарлз Трети | StandartNews.com
  • Кои са символите на коронацията?
  • Вграждат брошките на Лилибет в короната, която ще носи Камила

Някои подробности за провеждането на коронацията на крал Чарлз III се пазят в строга тайна и са под кодовото име "Операция Златно кълбо" (Operation Golden Orb), съобщава skynews. Фактите, които знаем до този момент, обаче са прелюбопитни. Регалии и други пропити със символика предмети ще бъдат използвани по време на церемонията за коронясването на новия монарх крал Чарлз Трети. Ето тяхната история и значение

Светият Кръст

Шествието ще бъде предвождано от кръст, който включва религиозни реликви, подарени от папа Франциск. За възкачването на трона на британския монарх папата предоставил две частици от автентичния кръст на Христовото разпятие.  Малките фрагменти са вградени в Уелския кръст, който ще бъде видян от милиони хора при внасянето му в Уестминстърското абатство в Лондон на 6 май. Двете частички са оформени като кръстове - единият е 1 см, а другият - 5 мм. Те са поставени в по-големия сребърен кръст зад скъпоценен камък от розов кристал и могат да се видят само отблизо. Кръстът бе осветен от Уелския архиепископ Андрю Джон на служба в църквата "Света Троица" в Северен Уелс в сряда, преди да поеме към Лондон. След завръщането му ще бъде поделен между Англиканската и Католическата църква в Уелс.

Уелският кръст е изработен от рециклирани сребърни кюлчета, предоставени от Кралския монетен двор, намиращ се в южната част на Уелс.

Тронът

Той е направен от британския владетел Едуарт I, в сърцевината на който има камък от Скоун, донесен от Шотландия през 1296 г. През 1300 г. кралят нарежда да бъде направен дъбов орнаментиран стол, който да съдържа камъка, да бъде украсен с шарки на птици, зеленина и животни върху позлатена основа. Четирите позлатени лъва, които са в основата на стола, са направени през 1727 г., заменяйки оригиналните, които са били добавени през XVI в. В продължение на стотици години средновековният трон е играл важна роля при коронясването на владетелите, като последно е използван при коронацията на кралица Елизабет през 1953 г.

През 2010-2012 г. тронът претърпя реставрация и консервация и обикновено може да бъде видян от посетителите в Уестминстърското абатство. Паралелно с това столът бе детайлно проучен, а учените достигнаха до цялостно ново разбиране за конструкцията и декорацията на трона.

Камъкът на съдбата

Това е камък с тегло 152 килограма, който според легендата е бил донесен от Светите земи през Египет, Сицилия, Испания и Ирландия в манастира в Скун в Шотландия. През годините е бил използван в церемониите за коронация на шотландските крале. После е  бил отнесен от Шотландия от Едуард Първи и поставян под трона по време на коронацията на кралете в Лондон.

Короната на Св. Едуард Изповедник

Чарлз ще бъде коронясан с короната на Свети Едуард, която е създадена за първи път за Чарлз II през 1661 г. и е заместител на предишната корона, която е била претопена през 1649 г. Смята се, че оригиналът датира от кралския светец от 11-ти век Едуард Изповедника, който е последният англосаксонски крал на Англия. Версии на тази корона винаги са били използвани за коронясването на английските и британските монарси от Хттт в. насам. Настоящата версия на короната датира от 1661 г. Тя е от злато, висока е 30 сантиметра.

Подновената корона на Свети Едуард има кадифена шапка с лента от хермелин и масивна златна рамка. Покрита е с рубини, аметисти, сапфири, гранати, топази и турмалини. Короната е поръчана на кралския златар Робърт Вайнер и включва елементи от оригиналния дизайн, като има четири кръста - тип Пате и четири лилии, както и две арки. Короната се пази за коронации и последно е използвана от покойната кралица Елизабет II.

Имперската държавна корона

След като Чарлз бъде коронован с короната на Св. Едуард, той ще я смени с по-често използваната имперска държавна корона, с която ще напусне церемонията. Тя също беше носена от кралицата за нейната коронация и за последен път беше видяна върху ковчега й на погребението й през септември.

Според уебсайта на "Historical Royal Palace's" украшението е поръчано през 1838 г. за коронацията на кралица Виктория. Зашеметяващата корона съдържа четвъртия по големина полиран диамант в света, "Кулинан II", с тегло 317,4 карата. (Първоначално камъкът е бил част от диаманта Кулинан, който е открит в Африка през 1905 г. и е тежал цели 3601 карата.)

Над "Кулинан II" стои спиращият дъха рубин на Черния принц, един от най-старите предмети в семейната колекция от коронни бижута. Главата също е украсена с допълнителни четири рубина, 11 изумруда, 17 сапфира, 269 перли и повече от 2500 по-малки диаманта.

Кралската корона беше едно от най-известните произведения на изкуството на кралица Елизабет и всяка година монархът я слагаше за тържественото откриване на парламента. Когато не се използва, Имперската държавна корона е стриктно охранявана в Лондонската кула, където е централна част от изложбата на "Crown Jewels".

Короната на кралица Мери

Носи се от кралицата консорт по време на церемонията по коронацията на съпруга й. Името й идва от кралицата на Англия, Шотландия и Ирландия Мери от Модена - втората съпруга на  крал Джеймс Втори на Англия и Ирландия, станал после и крал Джеймс Седми на Шотландия. Висока е 25 сантиметра, тежи 590 грама, от позлатено сребро е, има около 2200 диаманта върху нея. Сега кралицата консорт Камила ще носи именно тази корона.

Като знак на почит към покойната кралица Елизабет, диадемата ще бъде преправена с диамантите "Кулинан" III, IV и V, които са част от известния диамант "Кулинан", най-големият откриван някога. Бижутата са били част от личната колекция на Лилибет и често са били носени като брошки.

Бъкингамският дворец също обяви, че четири от осемте подвижни арки ще бъдат премахнати от короната на кралица Мери, за да създадат "различно впечатление от времето, когато короната е била носена от кралица Мери на коронацията през 1911 г". Кралица Мери носеше короната без арките на коронацията на сина си, крал Джордж VI, през 1937 г.

Централният елемент на короната е диамантът "Koh-i-Nur", внесен във Великобритания от Източноиндийската компания, който е бил обект на искове за собственост в Индия, Пакистан и Афганистан.

Кралската сфера

Кралската сфера е златна, датираща от 1661 г. Върху нея има кръст със скъпоценни камъни и е опасана от две ивици със скъпоценни камъни. Символизира държавността и ролята на британската монархия на защитник на християнската вяра.

Скиптърът

Кралският скиптър с гълъба датира от 1661 г., а на върха му има гълъб, символизиращ Светия дух. Кралски скиптър с кръста, или Скиптър на Св. Едуард Изповедник, наричан още Дълъг скиптър, е от 1661 година. На върха му има кръст. Модифициран е през 1905 г., за да може към него да бъде добавен 530-каратовият диамант Кулинан т, известен още и като Голямата звезда на Африка.

Държавният меч

Това е най-големият меч на британската кралска династия. Представя се на краля по време на церемонията по коронацията, след което се връща в съкровищницата. Използва се и по време на тронното слово, произнасяно от монарха в британския парламент. На дръжката на меча има лъв и еднорог. Изобразени са и редица гербове, сред които кралският герб и тези на  четирите нации в състава на Обединеното кралство.

Почестите

При коронациите винаги има място за почести. От Бъкингамският дворец обаче все още не са публикували подробности за плановете и за списъка с хората, които ще бъдат наградени по повод коронацията на краля. Тези почести ще бъдат вторите, които кралят ще даде, след като вече раздаде почести около нова година. Сред получилите тогава бяха китаристът на Queen Брайън Мей и звездата от Countdown Рейчъл Райли.

Медалът

След провеждането на коронацията се очаква кралят за раздаде специален медал. След коронацията на кралицата през 1953 г. били дадени медали на повече от 120 000 души, включително кралски особи, правителствени служители и членове на армията, военовъздушните сили, флота и полицията. Как ще изглежда медалът все още не е обявено, но предвид желанието на краля за една идея по-скромно честване, британците предполагат, че по-малък брой хора ще получат такъв медал.

Балконът

От 1902 г. насам коронацията на британските монарси свършва официално с излизането на балкона от новия монарх и членове на семейството му. След своята коронация Елизабет II се появява шест пъти на балкона пред очите на огромните тълпи. Според обявената вече програма се очаква кралят да се появи на балкона след като бъде коронясан. Кралицата-консорт, която ще бъде известна на обществото като кралица Камила след церемонията и принцът на Уелс, както и децата им ще се присъединят към краля.

Кой плаща за честванията

За разлика от кралските сватби, коронацията се плаща от определен държавен фонд. Церемонията по коронацията на кралица Елизабет II е струвала 1, 57 милиона паунда или около 46 милиона днес. Медиите на острова съобщават, че кралят планира церемония, която да бъде по-евтина от тази на майка му поради кризата и разходите за живот.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай