Охранител в белгийска АЕЦ е убит, пропускът му е откраднат

Охранител в белгийска АЕЦ е убит, пропускът му е откраднат | StandartNews.com

Служител по сигурността в белгийската атомна електроцентрала „Тианж" е бил убит в белгийския град Шарлероа, а пропускът му за централата е откраднат. Това съобщи вестник Dernière Heure, позовавайки се на източници в местната полиция, предаде ТАСС.

Преди това вестникът съобщи, че АЕЦ „Тианж" е била основната цел на атаките на терористичната група в Брюксел.

„Служителят по сигурността на АЕЦ е бил убит през нощта на четвъртък, когато се разхождал с кучето си. Това престъпление остана напълно незабелязано от медиите, но днес източници в местната полиция потвърдиха, че неговият пропуск, който позволява достъп до централата, е била откраднат", пише вестникът, цитиран и от "Фокус".

Има опасност терористи да предприемат кибератаки срещу белгийските АЕЦ. Това заяви координаторът на Европейския съюз за борбата с тероризма Жил де Керхов в интервю за регионалния в. "Мьоз", издаван в Южна Белгия, където е разположена една от двете големи ядрени централи в страната - "Тианж", съобщи Дарик, цитирайки ТАСС.

Информацията е свързана с убийството на агента по сигурността на белгийска АЕЦ.

"Новите технологии дават възможност дори единични терористи да извършват атентати от голям мащаб. Още преди пет години са правени опити за проникване в системите за дистанционно наблюдение, за събиране на данни относно управлението на атомните централи, въздушния контрол и управлението на движението по железопътните линии", отбеляза Де Керхов.

Запитан може ли Белгия да реагира на кибернетичните заплахи в тази сфера, той посочи, че се съмнява дали е възможно "да бъдат предвидени и спрени сериозни нападения", също и дали ресорните предприятия в кралството достатъчно добре осъзнават опасността.

Междувременно стана ясно, че "прокуратурата изключи терористичната следа в разследването на убийството на охранител на АЕЦ „Тианж"", съобщи прокуратурата в Шарлероа в отговор на запитване на ТАСС.

„Терористична следа в даденото разследване не се разглежда", обяви прокуратурата, без да дава допълнителни подробности по случая.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай