Огънят продължава да яде Гърция. Три острова са в плен на пожарите

На остров Корфу бяха евакуирани 2500 души

Огънят продължава да яде Гърция. Три острова са в плен на пожарите | StandartNews.com

Гърция остава в плен на унищожителни горски пожари - според властите, горят около 82 огнища, като 64 са пламнали в последните 24 часа, информира БНТ.

Новата критична точка е остров Корфу в Йонийско море, където пожарите са обхванали зони, извън изпълнените с туристи места. Беше проведена и рискова операция за спасяване на 59 блокирани в огнен капан хора. В операцията участваха 6 кораба на Гранична охрана и 9 частни малки кораба. Неконтролируем пожар и при Каристос на остров Евия - по обяд и там беше дадена заповед за евакуация, а местните власти заговориха за подозрения за умишлен палеж. От няколко дни огнената стихия е превзела остров Родос. От там бяха евакуирани над 20 хиляди души. Огънят превзе дворове и къщи в Асклепио.

Райските плажове на остров Родос сега изглеждат зловещо. Въздух, изпълнен с дим, овъглена земя и дървета, мъртви животни и обгорели коли. Но най-тежко за местните хора е да гледат как пламъците превръщат домовете им в пепел. Тези хора са от село Киотари, което гори, и са намерили подслон на терасата на заведение. Отчаяни са и молят за помощ.

Артемис Папавасилиу: "Селото е евакуирано, но някои къщи изгоряха. Дойдохме тук. Не знаем какво да правим. Сега пожарът тръгна към другото село - Генади, а Вати гори от пет дни. Огънят е извън контрол".

Ланаи Карпатаки: "Вятърът е много силен днес, в сряда ще е още по-силен, положението е много тежко. Нуждаем се от помощ. Изпратете ни помощ, откъдето и да е!"

За хиляди туристи мечтаната ваканция на остров Родос се превърна в кошмар. Вместо на плажа и в луксозните си хотели, те прекараха дълги часове, а някои - дори и денонощия на летището в очакване на самолети, с които да излетят за дома. Мнозина вървели пеша часове под палещите лъчи на слънцето, докато стигнат до безопасната зона в северната част на острова. 

Германската туристка Виолета Камчаржук е успяла да се завърне у дома след драматично напускане на острова:

"Крещяха ни да тръгнем надясно. Вървяхме 11 км. Беше адски горещо. Беше земен път, покрит с камъни. Ръцете ми бяха подути. Хората от къщите си ни пръскаха с вода с маркучи, за да ни охладят и да пием вода. Не знаехме накъде вървим." Туристите споделят своята благодарност към местните хора, които въпреки сполетялото ги бедствие, са помагали на туристите в опит да облекчат положението им. Въздушният транспорт на Родос остава незасегнат, днес са извършени редовни и допълнителни полети на различни авиокомпании. 1500 души са отлетели към дома. Според британското външно министерство, на Родос са останали над 10 000 британци. Една от най- големите туристически компании организира три допълнителни полета за граждани на Великобритания и Ирландия. На остров Корфу бяха евакуирани 2500 души. Някои бяха настанени на стадиони и в спортни зали. По-големите късметлии вече са се завърнали в хотелите си. Утеха не носят и прогнозите за захлаждане в четвъртък, тъй като то ще настъпи заради силни северни ветрове, които на свой ред разпалват огъня.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай