Огнена стихия в Южна Европа, какви са последиците

Няколко хиляди пожарникари се борят с горските пожари в Португалия, Испания и Южна Франция

Огнена стихия в Южна Европа, какви са последиците | StandartNews.com

Няколко хиляди пожарникари се борят с горските пожари в Португалия, Испания и Южна Франция, причинени от високите температури вече няколко седмици. 

Над 100 пожара избухнаха през изминалото денонощие и в Гърция, информира БНР. Втори екип български пожарникари е в гръцкия град Лариса, където помага в гасенето.

В Югозападна Франция пламъците са обхванали близо 10 хиляди хектара в департамента Жиронд, където вече са евакуирани над 12 хиляди души. Метеоролозите прогнозират, че днес термометърът ще прехвърли 41 градуса по Целзий. Властите във френските Алпи призоваха туристите да отложат експедициите си до връх Монблан, заради опасност от падащи камъни, причинени от сушата и високите температури.

В Португалия пилот на хеликоптер загина, докато се опитваше да потуши огнище близо до границата с Испания. Огнената стихия е унищожила над 30 хиляда хектара само тази седмица. По данни на португалските власти над 230 души са починали от жегата.

В Испания нивото на опасност в повечето области бе повишено до жълто и оранжево, а в някои и до червено - код за изключителна опасност. В западната област Екстремадура пожарите наложиха евакуацията на около 400 жители от осем села.

Рекордно високи температури, застрашаващи здравето се очакват във Великобритания. Червен код е обявен на Острова за понеделник и вторник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай