Обама на поход срещу богатите за по-голям бюджет

Обама на поход срещу богатите за по-голям бюджет | StandartNews.com

Вашингтон. По-високи данъци за богатите, връщане на фирмените пари в държавата, двоен тютюнев акциз и орязване на здравните и социалните разходи. Това са основните предложения в бюджета за 2014 г. на американския президент Барак Обама. Очаквано планът му ядоса републиканците.

Проектобюджетът за следващата фискална година, която в САЩ започва от октомври, предвижда данък от 30% за домакинствата с доходи над 1 млн. долара. Плановете на Обама са също да принуди американските компании с регистрирана собственост в други държави да се върнат в страната, за да плащат данъци на Вашингтон, а не в чужбина. Президентът възнамерява да увеличи двойно акцизът върху тютюневите изделия, както и да съкрати и разходите за здравеопазване и пенсии.

Заложените в бюджета мерки, заедно с приетия вече пакет съкращения, цели да намали дефицита със 774 млрд. долара през 2014 г. и с 4,3 трилиона долара през следващите десет години. Заедно с това обаче външният дълг ще расте, предаде Би Би Си.

Малко вероятно е проектът да бъде приет в този му вид, тъй като републиканците вече го определиха като „леви пожелания". Опонентите на президента могат да блокиран проектозакона, защото имат мнозинство в Камарата на представителите. Обама ще се опита да ги убеди на вечеря с ръководството на републиканците в сряда.

Американският президент предизвика и недоумение в редиците на собствената си партия. Представители на демократите вече разкритикуваха предвидените орязвания в социалната сфера.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай