Нови атаки срещу летището в Триполи

Нови атаки срещу летището в Триполи | StandartNews.com

Триполи. Основното международно летище на Либия бе ударена от нова серия ракети, ден след като боевете в района принудиха властите да го затворят.

Най-малко един човек е загинал, а шест са ранени на летището в Триполи; 12 самолета са били повредени при нападението.

Говорител на правителството заяви, че Либия обмисля да помоли за изпращането на международни сили, за да помогнат за възстановяване на сигурността.

Либийски лидери все още не успяват да постигнат стабилност в страната, след като Муамар Кадафи бе отстранен от власт през 2011 година.

"Практически Либия е откъсната от света", каза представител на летището в Мисрата.

В момента работят само две регионални летища - в Байда и Тобрук. Те обаче са в източната част на страната, а властите забраниха на чужденците да пътуват до Източна Либия.

Заради напрегната обстановка ООН реши да изтегли останалия си персонал.

"Това е временна мярка. Персоналът ще се върне веднага, след като състоянието на сигурността го позволи. Обединените нации, които подкрепяха либийския народ по време на революцията през 2011 г., няма да го изоставят в усилията му да изгради демократична държава", се казва в изявлението на официалния сайт на ООН, цитирано от Асошиейтед прес.

Контролната кула на летището е била улучена и е понесла щети.

Десетки ракети "Град" бяха изстреляни по аерогарата. Летището е затворено от неделя, след като в района избухнаха ожесточени сблъсъци.

Ислямистки милиции се опитват да прогонят бившите бунтовници, които контролират аерогарата от 2011 г. Шестима души бяха убити и 25 – ранени, при сблъсъците в неделя.

Вчера петима души бяха убити в източния либийски град Бенгази при сблъсъци между бойци на бившия ген. Халифа Хафтар и ислямистки милиции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай