Нетеняху: Евреите да си тръгнат от Франция

Нетеняху: Евреите да си тръгнат от Франция | StandartNews.com

Премиерът на Израел им обещава допълнителни стимули и радушен прием

След терористичните атаки в Париж израелският премиер Бенямин Нетаняху се обърна към френските евреи, като им напомни за възможността да се преселят в историческата си родина, предаде агенция Новости. Той обеща на сънародниците си, че правителството ще предостави пакет от допълнителни стимули за тези, които решат да се преселят в Израел. Както се знае, едната от атаките беше срещу магазин за кашерни стоки, където ислямистът Амеди Кулибали взе заложници. Сред четиримата, които станаха жертви на нападението, бе и синът на главния равин на Тунис.

"Държавата Израел не е просто място, към което се обръщате по време на молитва. Тя е вашият дом", напомни Нетеняху. "Всички евреи, желаещи да имигрират в Израел, ще срещнат радушен прием. Ще ви помогнем да се адаптирате в нашата страна, която е и ваша страна", увери той, като се обърна към евреите, живеещи във Франция и другите европейски страни. Премиерът на Израел заяви, че тези дни ще бъде свикана междуведомствена комисия, която ще изработи допълнителните мерки в подкрепа на имиграцията от Франция и други европейски държави, които по думите му страдат от ужасен антисемитизъм.

24-годишният Ицхак, който е роден в Париж, заяви пред в. "Индипендънт", че познава много евреи, които след събитията във френската столица смятат да се заселят в Израел.

Френският премиер Манюел Валс реагира на изявлението на Нетаняху с думите, че "Франция без френските евреи няма да бъде Франция". Валс посети супермаркета за еврейски храни, където се разигра кървавата драма, в която загинаха четирима евреи. Той отдаде почит на "най-голямата еврейска общност в Европа, най-старата, която е дала огромен принос за Републиката".

Погребват в Ерусалим убитите заложници

Четиримата загинали от ръцете на похитителя Амеди Кулибали в еврейския магазин в Париж ще бъдат погребани утре в емблематичното гробище на Елеонския хълм в Ерусалим. Тленните останки на Йорам Коен (23), Филип Браам (45), Йоав Хатаб (22) и Франсоа-Мишел Саада (64) ще бъдат транспортирани в Израел с националната авиокомпания Ел Ал. Решението за това е на израелския външен министър Авигдор Либерман, който преди това го е предложил на семействата на жертвите и е получил тяхното съгласие. Близките на загиналите ще пътуват до Израел, за да присъстват на церемонията, която ще се проведе при изключителни мерки за сигурност, тъй като на нея ще присъстват министри от правителството в Тел Авив. Гробището е най-старото еврейско място за вечен покой, което все още се използва. Намира се в Източен Ерусалим, пред светия за евреите Храмов хълм. Да бъде погребан някой там днес се смята за изключителна привилегия заради близостта му с мястото, на което преди 2000 години се е издигал храмът на Ерусалим. В гробището могат да бъдат полагани само хора, извършили велики дела приживе или с признат недвусмислено статут.

Хатаб е от тунизийски произход и според някои медии е син на главния равин на Тунис и директор на еврейското училище Бенямин Хатаб. Йоав бил студент. Той често посещавал магазина за кашер стоки. Коен работел в магазина. Семейството му произхожда от Магреба. Преди да загине, той бил сложил в профила си във Фейсбук "Аз съм Шарли" в знак на съпричастност с жертвите на сатиричното издание. Филип Браам има три деца, които учели в еврейско училище, недалеч от мястото на стрелбата. Четвъртата жертва е роденият през 1951 г. Франсоа-Мишел Саада, който вече е пенсионер и който има две големи деца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай