Най-важният ден за Испания. Чака се нещо от времето на Франко

Право на глас имат над 37 милиона души

Най-важният ден за Испания. Чака се нещо от времето на Франко | StandartNews.com

Днес е най-важният ден в Испания – в страната се провеждат предсрочни парламентарни избори. Право на глас имат над 37 милиона испанци. За техния вот се борят два лагера-левият на премиера социалист Педро Санчес и Йоланда Диас и десният на Алберто Фейхоо и Сантяго Абаскал. Първият вече каза, че ако спечелят изборите ще управляват заедно в коалиция, докато във втория все още има нежелание да обявят, че могат да се съюзят.

Въпреки, че вече управляват заедно в няколко автономни региони и над 100 града след последните местни избори, Народната партия и Вокс все още изпитват скрита неприязън един към друг и не желаят да кажат категорично на избирателите, че след изборите може да им се наложи да се коалират, за да достигнат абсолютно мнозинство от минимум 176 депутати, което би им позволило да сформират правителство, пише БНР.

От своя страна Испанската социалистическа работническа партия и новата формация Сумар с лидер Йоланда Диас още по време на предизборната кампания демонстрираха единство и желание да продължат да управляват в коалиция. На кого ще заложат избирателите е трудно да се каже със сигурност, но социолозите вече обявиха, че страната ще поеме надясно след днешния ден.

Влизането на крайнодесните във властта ще е нещо, което се случва за първи път от времето на Франко насам.

Не бива да се забравя обаче, че вотът зависи от броя на испанците, които ще стигнат до урните в днешния пореден изключително горещ ден и то в средата на лятото, когато поне една трета от имащите право на глас ще бъдат на почивка.

Изборите се провеждат на фона на възстановена икономика на нивата от преди пандемията, видим спад на инфлацията, която вече е 2% и покачване на БВП с 4,2% през първите три месеца на тази година. Като прибавим и социалните програми на социалистите, като намаляване на ДДС на част от хранителните продукти, намаляването на работното време, ограничаването на наемите, спада на цените на горивата и електроенергията, както и по-достъпния публичен транспорт, изборът на колебаещите се предимно центристи и млади хора няма да е лесен, казват политолозите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай