НАТО очаква бърза сделка с Афганистан

НАТО очаква бърза сделка с Афганистан | StandartNews.com

Брюксел. Висши офицери от САЩ и НАТО заявиха във вторник, че са уверени, че племенните лидери на Афганистан и парламентът на страната ще подкрепят сделката, позволяваща на американските войски да останат там след 2014 г., предаде Ройтерс.

Говорителят на афганистанския президент Аймал Файзи заявипред Ройтерс в неделя, че Кабул и Вашингтон все още не са се споразумели за някои въпроси в двустранния договор за сигурност, повишавайки опасенията, че на САЩ все още може да се наложи да изтегли всички свои войски от опустошената от войната страна.

Във вторник афганистанския министър на отбраната Бисмула Хан Мохамади се изказа положително за перспективите за двустранно споразумение за сигурност по време на разговорите с министъра на отбраната Чък Хейгъл в кулоарите на срещата на НАТО в Брюксел.

"Мохамади изрази силна увереност, че (двустранно споразумение за сигурност) ще бъде подписано в най-скоро време, както и че по-голямата част от афганистанците го подкрепят", каза висш представител на американсакта мисия, пожелал анонимност.

Сделката ще помогне да се определи колко американски войници и бази ще останат в Афганистан, след като повечето чуждестранни бойни части се изтеглят в края на следващата година.

Президентът Барак Обама все още не е обявявил колко войски иска да задържи в Афганистан. В момента там има около 51 000 войници, като тази цифра ще спадне до 34 000 в началото на следващата година.

Ръководената от НАТО операция в Афганистан допринесла много за развитието на страната и дала много на народа й. Това заявиха министри на отбраната на страни от алианса в Брюксел в отговор на критиките на президента Хамид Карзай.

Афганистан натрупа сериозни ползи в сравнение с началото на войната за сваляне на режима на талибаните през 2001 г., е мнението на британския военен министър Филип Хамънд. Преди 12 г. в Афганистан отсъствали основите на една модерна държава, но "ние успяхме да променим напълно това", допълва Хамънд. "Афганистан никога няма да стане като Швейцария, но в Кабул ще има правителство, което ще контролира въоръжените сили и по-голяма част от територията на страната", предвиди министърът.

Неговият германски колега Томас де Мезиер е на същото мнение и изрази недоумението си от нападките от страна на афганистанския президент Хамид Карзай срещу ролята на НАТО в страната му: "В миналото афганистанският президент правеше много положителни оценки за мисията на НАТО. Поради което бях най-малкото учуден от последните му коментари, тъй като те се разминават с това, което афганистанците ни казват всеки ден".

На 7 октомври в интервю за Би Би Си Карзай неочаквано констатира, че мисията на НАТО е причинила "голямо страдание" на страната му и че от нея нямало никаква полза: "В сферата на сигурността цялото упражнение на НАТО доведе до много страдание в Афганистан, причини загубата на живота на много хора, всъщност не допринесе с нищо, тъй като и днес в страната няма сигурност".

Тогава поставеният именно с благословията на САЩ и НАТО начело на Афганистан през 2001 г. политик подчерта, че с неудоволствие отбелязва, че в страната има частична сигурност. Той разкритикува действията на пакта, които били концентрирани в битката срещу талибаните само в Афганистан, вместо да ударят техните бази в Пакистан. Карзай допълни, че няма проблем талибани да заемат правителствени постове, тъй като и те са афганистанци. Но за да стане това, следовниците на молла Мухамед Омар трябва да участват в изборите догодина, допълни президента.

Според наблюдатели, с острите думи Карзай се опитва да си осигури политическо бъдеще в Афганистан и след планираното окончателно изтегляне на войските на западната коалиция в края на 2014 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай