НАТО обвини Сирия за химическите атаки

НАТО обвини Сирия за химическите атаки | StandartNews.com

Брюксел. Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви в понеделник, че е видял доказателства, които са го убедили, че сирийските власти са отговорни за атаката с химически оръжия, предаде Ройтерс.

"Беше ми предоставена конкретна информация, и без да навлизам в подробности, мога да ви кажа, че лично аз съм убеден, че е била извършена атака с химически оръжия, но също съм така съм убеден, че сирийският режим е отговорен", каза той на пресконференция.

Расмусен подчерта неколкократно, че международната общност не може да позволи използването на химически оръжия.

Расмусен добави: "Аз не виждам дългосрочно, устойчиво военно решение в Сирия ... ние се нуждаем от политически процес."

Евентуалната военна операция на САЩ срещу Сирия ще бъде разгледана на неформални срещи на министрите на външните работи и отбраната от страните в ЕС. Заседанията ще се проведат на 6 и 7 септември в столицата на Литва, Вилнюс.

Евентуалното нападение на Сирия срещу Турция в случай на удар на западните страни би било самоубийство за Башар Асад, заяви главният съветник на турския премиер по политическите въпроси Ялчън Акдоган, цитиран от вестник „Акшам".

"Ако Сирия след каквото и да било нахлуване отговори с въоръжен удар по Турция, то това би било лудост и самоубийство. Не смятам, че Асад ще се реши на подобна стъпка. Тъй като това ще се оцени като нападение срещу страна от НАТО и всичко ще се окаже в съвсем друга светлина. Турция е в състояние да се защити", заяви той, отговаряйки на въпроса, дали Анкара е обезпокоена от евентуално нападение на Дамаск в случай на военен удар.

Американският президент Барак Обама продължава опитите си да получи подкрепата на Конгреса за военни действия срещу Сирия, след като някои депутати изразиха съмнение към плана на държавния глава, а Русия повдигна въпроси за доказателствата, на които се основава решението на президента за удари по Дамаск.

Евентуалният военен удар по Сирия може да отложи далеч във времето перспективата за свикване на международна мирна конференция, заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от Интерфакс.

"Ако обявената от президента на САЩ акция все пак, за огромно съжаление на всички нас, се състои, независимо от изявленията относно мирната конференция това ще отложи перспективите за провеждане на този форум далеч във времето, ако не и завинаги", заяви той на пресконференция в Москва.

Израелският президент Шимон Перес днес защити решението на американския си колега Барак Обама да поиска одобрението на Конгреса за военната намеса в Сирия, предаде АФП.

"По-добре е да влезе във война с подкрепата на Конгреса, отколкото без нея. Смятам, че има основания да смята, че ще получи зелена светлина", заяви Перес.

"Не мисля, че да претеглиш възможностите е равнозначно на това да се колебаеш. По-добре плюсовете и минусите да бъдат претеглени преди, а не след намесата", заяви още Перес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай