Понеделник,

НАТО с нова база на Балканите. Къде ще е?

От: СТАНДАРТ -
3312
НАТО с нова база на Балканите. Къде ще е?
A
A
A

Нова база на НАТО ще има на Балканите. Албания води разговори с НАТО за изграждане на военноморска база в Порто Романо, пристанище в процес на изграждане на нейното адриатическо крайбрежие, заяви премиерът Еди Рама.

Той съобщи, че Порто Романо, разположен близо до крайбрежния град Дуръс и замислен като най-голямото пристанище на страната, ще има търговска част и военноморска база.

Военната база ще бъде изградена и съфинансирана от НАТО и Албания, каза Рама.

"Скоро ще се върнем в Брюксел, за да продължим дискусиите по нашето предложение ... за изграждане на военноморска база на НАТО в новото пристанище в Дуръс", добави Рама, цитиран от Нова тв.

Още през май Рама заяви, че неговото правителство предлага на НАТО и военноморската си база "Пашалиман" на около 200 км южно от Тирана. Пашалиман е създадена от Москва като база за подводници през 50-те години на миналия век, за да приеме 12 подводници близо до Вльора, където се срещат Адриатическо и Йонийско море.

НАТО вече реконструира военновъздушната база Кукова, на около 80 км южно от Тирана, която ще се използва от Алианса. Албания стана член на НАТО през 2009 г.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com