НАСА изстрелва роувър към Марс

Ще стане около 14,50 часа наше време

НАСА изстрелва роувър към Марс | StandartNews.com

За днес е насрочено изстрелването към Марс на роувъра на НАСА „Пърсивиърънс“ (Постоянство). Той ще търси следи от древен микробен живот и ще събира проби от скалите на Марс, за да бъдат те върнати за анализ на Земята.

Изстрелването на роувъра, който е с размерите на лек автомобил и тежи малко над един тон ще стане от военновъздушната база Кейп Каневерал във Флорида, в 7:50 местно време, или 14:50 българско и ще бъде излъчвано на живо в Ютюб и в социалните мрежи.

„За първи път в историята НАСА посвещава мисия на астробиологията. Ще вземем проби от повърхността на един друг свят и мисия през 2026-а ще ги върне на Земята. Това ще е първата мисия в историята, която ще се върне от Марс“.

„С цел да търсим следи от древен живот, искахме да отидем на място, където има ясни доказателства за обитаема околна среда. Джезеро има точно това. Той е кратер с диаметър около 45 километра, в който някога е имало езеро дълбоко стотици метри“.

Съединените щати са третата държава, която изпраща мисия до Марс този месец, след Обединените арабски емирства и Китай. В края на юли и началото на август тази година Земята и Марс са най-близо една до друга,

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай