Наришкин: Визитата в България бе отменена заради натиск от САЩ и ЕС

Наришкин: Визитата в България бе отменена заради натиск от САЩ и ЕС | StandartNews.com

Москва. Председателят на руската Дума, Сергей Наришкин, смята, че отмяната на визитата му в България, първоначално планирана за май, е била предизвикана заради натиск, в това число от страна на САЩ, съобщи ИТАР-ТАСС.

В отговор на въпрос в интервю за телевизия „Россия 24" той поясни, че в периода на подготовката на посещението му е било получено дипломатично писмо, в което българската страна „е помолила да се отложи визитата за есента".

„Мога да предположа от какво е мотивирано, но всичко бе направено вежливо", отбелязва Наришкин, посочва ИТАР-ТАСС.

Агенцията допълва, че на уточняващ въпрос дали той счита, че е било оказано давление над България, Наришкин отговаря: „Да, било е оказано давление над българските колеги от страна на Брюксел и Вашингтон". Според РИА Новости точният цитат е: „Мисля, че да, че е било оказвано давление над нашите български колеги от страна на Брюксел и главно – от страна на Вашингтон".

Наришкин посочва също, че по време на визитата му в Сърбия на 5 и 6 май, също е била получена информация, че над сръбските власти е оказван натиск. „Аз почувствах това и по време на визитата на нашата парламентарна делегация, на моята визита в Сърбия, получихме информация, че действително такъв натиск от страна на Вашингтон над сръбските власти е оказван", цитира парламентарния шеф РИА Новости.

ИТАР-ТАСС продължава, че Наришкин е уверил, че руските парламентаристи и занапред възнамеряват да продължават диалога и да поддържат отношения с чуждестранните им колеги. Той отново е изразил мнението си, че санкциите, въведени от Запада, в това число срещу депутати от Държавната дума и членове на Съвета на федерацията са безсмислени и абсурдни.

„Цялата история на санкциите говори, че те не водят до резултат, никой не получава от тях позитив, страда и едната, и другата страна", констатирал Наришкин. И добавя: „Оценявам санкциите като голям абсурд. Не мога да разбера логиката на тези хора (налагащи санкциите – б. ред.)".

ИТАР-ТАСС припомня, че на 30 април българското Министерство на външните работи е направило изявление по повод предстоящата на 6-8 май визита на Наришкин в страната.

В изявлението се посочва, че по отношение на председателя на Държавната дума действат ограничения, въведени от ЕС, като забрана за пътуване и транзит през страни-членки на ЕС, както и замразяване на финансови средства. В Държавната дума тогава изразиха удивление от това съобщение, посочва ИТАР-ТАСС.

„Визитата на Сергей Наришкин действително се планираше за началото на май, но след това по взаимно съгласие на двете страни бе отложена за по-късна дата", посочиха тогава от Думата. „Днес обаче виждаме ултимативно изявление, което не съответства на партньорските отношения на нашите страни", посочи тогава шефът на отдела в Държавната дума за връзки с общественоста и взаимодействието с медиите, Юрий Шувалов. Той изтъква, че „в това изявление звучат тези, които се явяват недостоверна информация" и „информацията се подава по такъв начин, че сякаш са били закрити някакви банкови сметки, които Сергей Евгениевич никога не е имал".

Същия ден в Държавната дума е бил поканен българския посланик в Руската федерация, Бойко Коцев, който „в хода на разговорите се е съгласил, че съобщението на представителя на МВнР на България дава основания за некоректни тълкувания и не съответства на реалния процес на комуникация и диалог между председателите на парламентите на двете страни", е посочил Шувалов, припомня ИТАР-ТАСС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай