Нападателят във Виена е действал самостоятелно

Това потвърдиха кадри от мобилни телефони

Нападателят във Виена е действал самостоятелно | StandartNews.com

Снимков материал от мобилни телефони на очевидци потвърди, че нападателят, убил четирима души във Виена в понеделник, е бил единственият въоръжен мъж, заяви вътрешният министър Карл Нехамер.

Австрия арестува във вторник 14 души на възраст от 18 до 28 години във връзка с нападението и ги разследва по подозрение за принадлежност към терористична организация, каза той.

„Преди да започне терористичната атака, според наличната в момента информация, някои неща също са се объркали“, каза Нехамер на пресконференция.

Нехамер призова за сформиране на независима комисия, която да проучи допуснатите грешки.

След като получиха съобщение от Словакия, австрийските вътрешни разузнавателни агенции на федерално и провинциално ниво направиха необходимите проверки и изпратиха въпроси обратно в Братислава.

Нападателят, който бе застрелян от полицията в рамките на минути след откриването на огън по претъпканите барове в понеделник вечерта, беше 20-годишен с двойно австрийско и северномакедонско гражданство. Роден и израснал във Виена, той вече е осъден за опит да стигне до Сирия, за да се присъедини към Ислямска държава и е прекарал време в затвора.

Всички арестувани в Австрия имат „миграционен произход“, каза Нехамер. Шефът на полицията във Виена Герхард Пуерстл добави, че някои са двойни граждани на Бангладеш, Северна Македония, Турция или Русия.

Неутрална Австрия, част от ръководената от САЩ Глобална коалиция за победа на ИДИЛ, създадена през 2014 г., от години възприема джихадистките атаки като най-голямата си заплаха за сигурността и предупреждава за опасността, която представляват чуждестранните нападатели, завръщащи се от Ирак или Сирия.

В края на 2018 г. властите са знаели за 320 души от Австрия, които са участвали активно или са искали да участват в джихад в Сирия и Ирак. От тях се смята, че около 58 души са починали в региона, а 93 са се завърнали в Австрия. Други 62 бяха възпрепятствани да напуснат страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай